ßßß Cookit - przepis na Kanapka z selerem naciowym i gotowanym jajkiem

Kanapka z selerem naciowym i gotowanym jajkiem

nazwa

Wykonanie

Śniadanie dla osób dbających i o zdrowie i o urodę :)
Zbliża się wiosna (po ciężkiej zimie ;)), wiec chcemy bardziej zadbać o kondycję naszej cery, więc jednym z lepszych sposobów na to jest sięganie po produkty bogate w witaminy, a świeży seler naciowy jest bogaty w witamy C, E i B-kompleks, łącznie z kwasem foliowym i wit. PP. Również takim eliksirem młodości jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Aby śniadanie nie było zbyt nudne jako dodatek polecam jajko na okoliczność zbliżających się Świąt Wielkanocnych :)
Zapraszam.
Składniki:
5 łodyg selera naciowego
1 łyżka oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
Chleb pszenno - żytni z ziarnami (własny wypiek, podany na moim blogu)
masło (do smarowania)
1 jajko gotowane
Wykonanie:
Łodygi selera dokładnie myjemy, a następnie pozbywamy się nitek wzdłuż obrywając z końcówką. Kroimy w poprzek na małe kawałeczki i w miseczce mieszamy z oliwą, jogurtem, solą i pieprzem. Jajko gotujemy około 5 minut, tak aby je nie przegotować i żeby było lekko miękkie. Chleb smarujemy delikatnie masłem, a następnie nakładamy naszą selerową sałatkę, a na wierzch pokrojone jajko (jajka nie solę, ponieważ sól mam już w sałatce)
Polecam gorąco.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/03/kanapka-z-selerem-naciowym-i-gotowanym.html