Wykonanie
Dzisiejszy przepis przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i coś mi się wydaje, że nie tylko moje, bo kto nie rozpoczynał swojej przygody z wypiekami właśnie od tego fikuśnego ciacha? :) Zapraszam na kawałek zebry (lub tygryska - jak kto woli ;)).
Składniki (na tortownicę o śr. 25 cm):5
jajek1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki + 2 łyżki2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
oleju1 szklanka
wody mineralnej (może być gazowana)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a
potem kolejno
żółtka i przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Następnie dodawać kolejno
olej,
wodę i ekstrakt
waniliowy, wymieszać do połączenia składników.Ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej dodać 2 łyżki
kakao, a do drugiej 2 łyżki
mąki, wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem. Na środek tortownicy wylewać na przemian po 3 łyżki ciasta ciemnego i jasnego - aż do zużycia całego ciasta.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 50-55 minut (do momentu suchego patyczka).