Wykonanie
Czas na królową jesieni :) Uwielbiam
dynię przede wszystkim za jej piękne, pozytywnie nastrajające kolory, a od dziś uwielbiam ją jeszcze bardziej za te oto babeczki :) Zatem zapraszam na uzależniające babeczki
dyniowe, które (nieskromnie przyznam) są rewelacyjne: mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Idę po kolejną :)

Składniki (na 12 szt.):1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1,5 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaszczypta
soli2
jajka3/4 szklanki
brązowego cukru1 szklanka puree
dyniowego3/4 szklanki
olejuDekoracja:150 g
naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego)2 łyżki
cukru pudrugarść posiekanych
orzechówPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.2.
Mąkę, proszek i
sodę przesiać do miski, dodać
cukier, szczyptę
soli i wymieszać.3. Następnie dodać składniki mokre:
jajka, puree
dyniowe i
olej, wszystko razem dokładnie wymieszać.4. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia.6. Babeczki udekorować kleksem z
serka wymieszanego z
cukrem pudrem i posypać posiekanymi
orzechami.
