ßßß
Składniki (na 12 batoników):1,5 szklanki płatków owsianychpół szklanki otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość płatków owsianych)pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowygarść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa)pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia)pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego)pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych Felix bez soli - paczka 380 g)szczypta soli gruboziarnistejPrzygotowanie:W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać.Następnie przygotować masło orzechowe: Do malaksera lub blendera wsypać prażone orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.Miód i pół szklanki masła orzechowego delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej miodu lub masła orzechowego.Masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Na granoli rozsmarować 4-5 łyżek masła orzechowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Na drugi dzień granolę posypać solą gruboziarnistą, wyjąć z blaszki razem z papierem i pokroić ostrym nożem na kawałki.