Wykonanie
To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na małe co nieco, ale w zdrowszej wersji. Na takie słodkości chyba nikogo nie muszę namawiać - łatwe w wykonaniu i smaczne :) Idealnie nadają się na prezent, np. walentynkowy.

Składniki (na ok. 20 szt.):50 g mielonych
orzechów (u mnie włoskie)50 g mielonych
migdałów150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig2 łyżeczki
serka homogenizowanego waniliowegoopcjonalnie: 1-2 łyżki
likieru czekoladowegodo obtaczania:
wiórki kokosowe, mielone
orzechy, mielone
migdały,
kakao, kolorowa posypka lub tabliczka
mlecznej lub
gorzkiej czekolady do polania
trufliPrzygotowanie:

W malakserze (lub blenderze) mielimy
orzechy, migały,
figi, dodajemy
serek (i ewentualnie
likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, do formowania
trufli można użyć silikonowych form do
czekoladek, np. w kształcie serduszek.
Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki.Jeśli dodajemy
likier trzeba pamiętać, że mimo schłodzenia w lodówce
trufle będą miękkie i trudniej będzie nadać im kształt za pomocą formy do
czekoladek.Po wyjęciu z lodówki obtaczamy nasze
trufle w różnych posypkach, ewentualnie rozpuszczamy tabliczkę
czekolady w kąpieli
wodnej (z dodatkiem łyżki
oleju) i polewamy nią
trufle.
