Wykonanie
Dziś
pora na delikatny sernik z
serków homogenizowanych. Przepis znalazłam tutaj, trochę go zmodyfikowałam i od ok. 5 lat często stosuję :)Polecam serdecznie - bardzo smaczne ciacho. Jak widzicie na zdjęciu poniżej - nie można się powstrzymać:)
Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm):Na ciasto jasne:2 szklanki
mąki *3
żółtka1/2 kostki
masła (100 g)3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa ciasto ciemne:połowa składników jak wyżej + 2 łyżki
kakaoNa masę
serową:4
serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy)3
jajka1 szklanka
cukru pudru1/2 kostki
masła (100 g)3 łyżki
mąki ziemniaczanej* szklanka o poj. 250 mlPrzygotowanie:Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C.Masa serowa:
Żółtka oddzielić od
białek.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami. Następnie dodawać
serki homogenizowane i
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z
białek i delikatnie połączyć.Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę
serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu).