ßßß Cookit - przepis na Sernik z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych

nazwa

Wykonanie

Dziś pora na delikatny sernik z serków homogenizowanych. Przepis znalazłam tutaj, trochę go zmodyfikowałam i od ok. 5 lat często stosuję :)Polecam serdecznie - bardzo smaczne ciacho. Jak widzicie na zdjęciu poniżej - nie można się powstrzymać:)
Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm):
Na ciasto jasne:
2 szklanki mąki *
3 żółtka
1/2 kostki masła (100 g)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na ciasto ciemne:
połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao
Na masę serową:
4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy)
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła (100 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
* szklanka o poj. 250 ml
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/11/sernik-z-serkow-homogenizowanych.html