Wykonanie
Niedawno rozmawiałam poprzez fb z jedną Blogerką kulinarną odnośnie
musu czekoladowego. No właśnie Manufaktura Smaków - gdzie ten Twój mus? Ciągle czekam!Przez tą rozmowę nabrałam takiego "
smaka" na
mus czekoladowy z
malinami, że musiałam go zrobić. Wykorzystałam dość popularny przepis z Kuchni Lidla (z minimalną przeróbką). Mus jest pyszny, żałuję, że wyszło go tak mało. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis (może z innymi
owocami dla odmiany?). Polecam, będziecie zachwyceni. Myślę, że moi goście byli!Przy okazji zapraszam Was też na mój profil na facebooku, tam dzieje się znacznie więcej :)Ach jeśli chodzi o zdjęcie, właśnie na facebooku dowiecie się
czemu jest takie, a nie inne :)
Potrzebujemy:100 g świeżych
malin15 g
cukru1 małą łyżeczkę
żelatyny20 g
wody (pół cm na dnie szklanki)Mus:50 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady2
żółtka200 ml
śmietany kremówki (30 lub 36%) - musi być zimna
Żelatynę zalewamy
wodą.
Maliny miksujemy za pomocą blendera, przecedzamy przez sitko pozbywając się w ten sposób pestek. Do musu
malinowego dodajemy
cukier.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (
wodę podgrzewamy - w garnuszku lub stopniowo w mikrofali). Gdy całkowicie jest rozpuszczona, przelewamy do
malin i dokładnie mieszamy.Powstały mus malinowy przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub mikrofali.
Śmietanę kremówkę ubijamy, musi być bardzo zimna żeby nam się to udało. W osobnej miseczce ubijamy
żółtka. Dodajemy je do naszej
bitej śmietany, następnie stopniowo wlewamy rozpuszczoną
czekoladę (pamiętajmy, że musi być schłodzona!).Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do pucharków na mus malinowy. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego :)