ßßß
Składniki na 8 małych miseczek:Na mus :4 żółtka świeże80 g cukru150 g ciasteczek amaretti4 łyżki likieru amaretto50 g gorzkiej czekolady500 ml słodzonej śmietany kremówki8 g listków żelatynyDo dekoracji :50 g ciasteczek amaretti2 łyżki likieru amarettoGanache z czekolady:50 g gorzkiej czekolady2 łyżki schłodzonej śmietany kremówki3 łyżki likieru amarettoPrzygotowanie:Przygotowanie musu:Ubijamy bita śmietanę na sztywno.
Ubijamy żółtka ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę w misce w kąpieli wodnej przez około 2-3 minuty.
Kiedy stana się jasne i kremowe dodajemy Amaretto. Mieszamy delikatnie. Siekamy nożem na drobno czekoladę. Amaretti umieszczamy w ręczniku i rozgniatamy tłuczkiem.
Dodajemy czekoladę i amaretti do mieszaniny.
Żelatynę moczymy w misce z zimną wodą przez 10 minut , następnie wyciskamy ją dobrze i topimy ją w w kąpieli wodnej. Studzimy. W międzyczasie ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna i dodajemy do naszej mieszaniny mieszając delikatnie.
Dodajemy żelatynę i mieszamy delikatnie. Mus jest gotowy! Teraz możemy przystąpić do montażu naszych miseczek! Użyłam małe miseczki. Jeśli nie mamy małych form, możemy użyć jedn ą dużą formę. Ka ż dą miseczkę pokryłam przezroczystą folią.
Przekładamy mieszaninę do miseczek, następnie przykrywamy folią. Umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie ganache z czekolady:W międzyczasie szykujemy ganache z czekolady. Ganache użyjemy do dekoracji talerza.Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka z śmietaną kremówk ą i likierem Amaretto. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mieszamy ganache na gładką masę. Do ganache używamy wysokiej jakości czekoladę i tłustą śmietanę, są to jedyne dwa gwaranty najlepszego smaku.Przygotowanie amaretti:W misce umieszczamy pozostałe amaretti, skrapiamy amaretto, niech zmiękczą się trochę, następnie miażdżymy je łyżką.
Montaż deseru:Wyciągamy nasz deser 10-15 minut przed podaniem. Aby ułatwić wysunięcie deseru, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami. Polewamy czekoladą i posypujemy ciasteczkami amaretto.Jak zauważyliście tym razem nie użyłam bezy, bo użyłam ciasteczka amaretti.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)