Wykonanie
Co to jest semifreddo ?To typowo włoski deser na zimno, prekursor
lodów. Deser na pół zamrożony, który powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji puszystego musu. Często przez to
mylony z musem. Opiera się na żółtkach,
cukru,
śmietanie i włoskiej
bezie. Krem bogaty w tłuszcz i
cukier, co sprawia, że odczuwamy w ustach, że jest mniej zimny niż
lody, ale to tylko odczucie, jego temperatura jest taka sama, jak w tradycyjnych lodach. Ma miękką i gładką masę, zawiera mniej
wody, w związku z tym zawiera mniej
lodu. Podaje się go w temperaturze -6 ° C lub -10 ° C, korzystając w pełni z aromatów, unikając wysokiego stężenia
cukru.Istnieje kilka technik produkcji. Ja dziś podam przepis na semifreddo włoskie. Istnieje też francuski pâte à bombe czyli parfait.Często popełnia się poważny błąd nazywając semifreddo, wszystko to co idzie do zamrażalnika nie wiedząc, co to jest semifreddo.Dziś poddam Wam przepis na moje ulubione semifreddo all'amaretto.
Składniki na 8 małych miseczek:Na mus :4
żółtka świeże80 g
cukru150 g
ciasteczek amaretti4 łyżki
likieru amaretto50 g
gorzkiej czekolady500 ml słodzonej
śmietany kremówki8 g listków
żelatynyDo dekoracji :50 g
ciasteczek amaretti2 łyżki
likieru amarettoGanache z
czekolady:50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki schłodzonej
śmietany kremówki3 łyżki
likieru amarettoPrzygotowanie:Przygotowanie musu:Ubijamy
bita śmietanę na sztywno.
Ubijamy
żółtka ubijamy
żółtka z
cukrem na gładką masę w misce w kąpieli
wodnej przez około 2-3 minuty.
Kiedy stana się jasne i kremowe dodajemy
Amaretto. Mieszamy delikatnie. Siekamy nożem na drobno
czekoladę.
Amaretti umieszczamy w ręczniku i rozgniatamy tłuczkiem.
Dodajemy
czekoladę i
amaretti do mieszaniny.
Żelatynę moczymy w misce z zimną
wodą przez 10 minut , następnie wyciskamy ją dobrze i topimy ją w w kąpieli
wodnej. Studzimy. W międzyczasie ubijamy
śmietanę, aż będzie sztywna i dodajemy do naszej mieszaniny mieszając delikatnie.
Dodajemy
żelatynę i mieszamy delikatnie. Mus jest gotowy! Teraz możemy przystąpić do montażu naszych miseczek! Użyłam małe miseczki. Jeśli nie mamy małych form, możemy użyć jedn ą dużą formę. Ka ż dą miseczkę
pokryłam przezroczystą folią.
Przekładamy mieszaninę do miseczek, następnie przykrywamy folią. Umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie ganache z
czekolady:W międzyczasie szykujemy ganache z
czekolady. Ganache użyjemy do dekoracji talerza.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka z
śmietaną kremówk ą i
likierem Amaretto. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Mieszamy ganache na gładką masę. Do ganache używamy wysokiej jakości
czekoladę i tłustą
śmietanę, są to jedyne dwa gwaranty najlepszego smaku.Przygotowanie
amaretti:W misce umieszczamy pozostałe
amaretti, skrapiamy
amaretto, niech zmiękczą się trochę, następnie miażdżymy je łyżką.
Montaż deseru:Wyciągamy nasz deser 10-15 minut przed podaniem. Aby ułatwić wysunięcie deseru, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą
wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić do góry nogami. Polewamy
czekoladą i posypujemy
ciasteczkami amaretto.Jak zauważyliście tym razem nie użyłam
bezy, bo użyłam
ciasteczka amaretti.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)