ßßß
Składniki (na 4 porcje):- 300 g truskawek,- 30 g cukru pudru,- 10 g żelatyny,- 30 g wody,- 200 g kremówki 30%,- 2 żółtka,- 50 g mlecznej czekolady,- 50 g gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z gotową żelatyną. Tak powstałą masę truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim kakao.