Wykonanie
Ten deser jest bardzo smaczny, zwłaszcza dla maniaków
czekolady. Jej delikatny posmak w puszystym musie, w połączeniu z
truskawkami, tworzą powalający duet. Nie raz do niego
wrócę.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla. Zamieniłam jednak oryginalne
maliny na
truskawki oraz proporcje.

Składniki (na 4 porcje):
- 300 g
truskawek,
- 30 g
cukru pudru,
- 10 g
żelatyny,
- 30 g
wody,
- 200 g
kremówki 30%,
- 2
żółtka,
- 50 g
mlecznej czekolady,
- 50 g
gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, po czym delikatnie ją podgrzewamy i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.
Truskawki miksujemy z
cukrem pudrem i łączymy z gotową
żelatyną. Tak powstałą masę
truskawkową rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy również
żółtka, do których dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Na koniec masę łączymy z ubitą
śmietaną. Gotowy mus rozlewamy na
truskawki i odkładamy do lodówki jeszcze na ok. 30 minut. Przed podaniem deser posypujemy słodkim
kakao.
