Wykonanie
Ostatnio mam problem ze zrobieniem ładnych zdjęć na bloga, może dlatego, że to jedzenie tak kusi...i każde zdjęcie robione jest na szybko i z wielkim burczeniem w brzuchu. Gniazdka
bezowe zdecydowanie zachęcają do zjedzenia już samym wyglądem. Żaden łasuch im się nie oprze. Są pyszne, słodkie i piękne. Polecam :)Moje z przepisu znalezionego w książce "Moje wypieki i desery".
Potrzebujemy:4
białka (bez ani grama
żółtka)szczypta
soliniecała szklanka drobnego
cukru do wypieków (220 g)1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu jabłkowegoBiałka wraz ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli
cukier - łyżka po łyżce. Gdy cały
cukier się rozpuści, dodajemy
sok z cytryny lub
ocet. Ubite
białka będą sztywne i błyszczące. Przekładamy je do rękawa cukierniczego.Na papierze do pieczenia formujemy z
białek najpierw spód, a następnie boczne ścianki gniazdek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 80 stopni na 3-4 godziny (po 3 godzinach mogą być ciągnące w środku, po 4 bardziej chrupiące).Możemy też piec w 120 stopniach przez 2 godziny.Dodatkowo potrzebujemy:250 ml
śmietany kremówkimaliny lub inne
owoce np.
wiśnie,
truskawkiŚmietanę ubijamy na sztywno.Gotowe gniazdka studzimy, nakładamy na wierzch
bitą śmietanę i
owoce. Smacznego!