Wykonanie
Karmel z
jabłkiem to każdemu znane połączenie idealne. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować muffiny z
jabłkami,
czekoladą karmelową i lekkim
orzechowym posmakiem. Z wierzchu przystrojone masą
krówkową. Jak dla mnie pycha :)

Potrzebujemy:2 obrane i pokrojone w kostkę
jabłka1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich1 tabliczkę
czekolady karmelowej (nowa
seria Wedla)1/2 szklanki
cukru125 g roztopionego i schłodzonego
masła2/3 szklanki
maślanki2 roztrzepane
jajkamasa krówkowa do dekoracjiMokre składniki łączymy ze sobą -
jajka,
maślankę, rozpuszczone
masło. W drugiej misce mieszamy składniki suche -
mąkę, zmielone
orzechy, posiekaną drobno
czekoladę i
cukier.Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Masa będzie gęsta. Dodajemy
jabłka, jeszcze raz mieszamy.Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, wstawiamy do piekarnika na 25 minut na 200 stopni. Po upieczeniu schładzamy i za pomocą łyżeczki nakładamy "kapkę" masy krówkowej.Smacznego!