ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie miałam pomysłu na obiad, ale jak zobaczyłam tutaj przepis na te szaszłyki...od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Połączenie świeżego ananasa z kurczakiem zamarynowanym w kurkumie i czerwonej papryce jest połączeniem wręcz idealnym. Do tego sos na bazie śmietanki kokosowej i powstało naprawdę rewelacyjne danie. Musicie spróbować!
Potrzebujemy:
1/3 świeżego ananasa
0,5 kg piersi z kurczaka
sól morska, pieprz
kurkuma, papryka ostra
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Do sosu
mleczko kokosowe (schłodzone)
skórka starta z 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo patyczki do szaszłyków
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę wielkości 3-3,5 cm, doprawiamy solą morską, pieprzem, kurkumą w proszku i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy oliwą z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie możemy zrobić sos. Otwieramy schłodzone mleczko kokosowe i z wierzchu zdejmujemy powstałą śmietankę. Przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy około 15 minut aż całość zgęstnieje. Ja swój sos nieco posoliłam.
Wyjmujemy z lodówki zamarynowane mięso, ananasa kroimy w spore trójkąty. Na patyczki nadziewamy na zmianę kurczaka i ananasa.
Grillujemy na patelni do grillowania przez około 3-4 minut z każdej strony lub w piekarniku z opcją grilla (u mnie po 6 minut z każdej strony). Podajemy z sosem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/04/szaszyki-z-kurczaka-i-swiezego-ananasa.html