Wykonanie
Nie miałam pomysłu na obiad, ale jak zobaczyłam tutaj przepis na te szaszłyki...od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Połączenie świeżego
ananasa z
kurczakiem zamarynowanym w
kurkumie i
czerwonej papryce jest połączeniem wręcz idealnym. Do tego sos na bazie
śmietanki kokosowej i powstało naprawdę rewelacyjne danie. Musicie spróbować!

Potrzebujemy:1/3 świeżego
ananasa0,5 kg
piersi z kurczakasól morska,
pieprzkurkuma,
papryka ostra1/4 szklanki
oliwy z oliwekDo sosu
mleczko kokosowe (schłodzone)skórka starta z 1/2
cytryny i sok z 1/2
cytrynyDodatkowo patyczki do szaszłyków
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę wielkości 3-3,5 cm, doprawiamy
solą morską,
pieprzem,
kurkumą w proszku i
ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy
oliwą z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie możemy zrobić sos. Otwieramy schłodzone
mleczko kokosowe i z wierzchu zdejmujemy powstałą
śmietankę. Przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę i
sok z cytryny i gotujemy około 15 minut aż całość zgęstnieje. Ja swój sos nieco posoliłam.Wyjmujemy z lodówki zamarynowane
mięso,
ananasa kroimy w spore trójkąty. Na patyczki nadziewamy na zmianę
kurczaka i
ananasa.Grillujemy na patelni do grillowania przez około 3-4 minut z każdej strony lub w piekarniku z opcją grilla (u mnie po 6 minut z każdej strony). Podajemy z sosem. Smacznego!