Wykonanie
Uwielbiam takie połączenia -
ciasta drożdżowego z kwaśnym
owocem i słodką kruszonką. Pycha! Szczególnie fajne, gdy nie ma się na nic czasu i nagle można przysiąść z
kawą i delektować się smakiem ciasta. Zwolnić chociaż na chwilę, zebrać siły i ruszyć dalej. Ale jeszcze tylko kilka miesięcy.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia SmakuPotrzebujemy:Na ciasto:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru (u mnie pół na pół z trzcinowym)200 g
masła4 średnie
jajka8 g
drożdży suszonych lub 25 g
drożdży świeżych4 szklanki
mąki pszennej (u mnie 3 szklanki pszennej i 1 orkiszowej)Na kruszonkę:1/2 kostki
masła (125 g)150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukruDodatkowo:700 g
rabarbarucukier puder do posypania przed podaniem ciastaDo rondelka wlewamy
mleko,
cukier i pokrojone na mniejsze kawałki
masło. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia
masła. (na średnim ogniu)Przelać do większej miski, odczekać aż trochę się schłodzi i zmiksować z czterema
jajkami (nie może być za ciepłe żeby się nie ścięły). Wsypać
drożdże do jeszcze trochę ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.Dodać przesianą przez sitko
mąkę i wyrabiać ciasto przez 15 minut. Nie trzeba dosypywać
mąki chociaż ciasto ma dosyć rzadką konsystencję. Po wyrobieniu musi odchodzić od ręki i być elastyczne.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem.Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki.W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę: Do miski przesiewamy obydwie
mąki, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i
cukier i całość łączymy ze sobą aż powstanie kruszonka.Na nasze
ciasto drożdżowe wykładamy
rabarbar i kruszymy kruszonkę (jeżeli wyszła zbyt zbita możemy zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach).Odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut.Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, ciasto pieczemy przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach i kolejne 30-45 minut przy zamkniętych. Do suchego patyczka.Jeżeli nie macie możliwości pieczenia przy otwartych drzwiczkach - ja piekłam swoje przez 45 minut w 180 stopniach.Smacznego!