Wykonanie
Przepis zaczerpnęłam z pysznego bloga Kwestia Smaku. Możecie go zobaczyć TUTAJ.

Składniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru200 g
masła4
jajka25 g
drożdży świeżych4 szklanki
mąki pszennej tortowej750 g
rabarbaruKruszonka:150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru125 g schłodzonego
masła pokrojonego na małe kawałeczki1. W rondlu rozpuścić
masło, dodać
mleko i
cukier. Zestawić z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.2. Powstałą masę zmiksować z
jajkami i dodać do niej rozrobione w odrobinie
mleka drożdże. Odstawić na godzinę.3. Dodać
mąkę i wyrabiać ręką dopóki ciasto nie będzie elastyczne i nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrza.4. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.5. Dużą formę do pieczenia (26 x 33 cm) posmarować
olejem rzepakowym i wyłożyć papierem do pieczenia.6.
Rabarbar pokroić na małe kawałki. Wyrobić kruszonkę delikatnie rozcierając jej składniki palcami.7. Przełożyć ciasto do formy. Ułożyć na nim kawałki
rabarbaru i posypać całość równomiernie kruszonką.8. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.9. Piec w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Pierwsze 20 minut przy otwartym piekarniku (patent z Kwestii Smaku, aby ciasto ładnie wyrosło, który się naprawdę sprawdza).