ßßß
Składniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru200 g masła4 jajka25 g drożdży świeżych4 szklanki mąki pszennej tortowej750 g rabarbaruKruszonka:150 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej50 g cukru125 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałeczki1. W rondlu rozpuścić masło, dodać mleko i cukier. Zestawić z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.2. Powstałą masę zmiksować z jajkami i dodać do niej rozrobione w odrobinie mleka drożdże. Odstawić na godzinę.3. Dodać mąkę i wyrabiać ręką dopóki ciasto nie będzie elastyczne i nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrza.4. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.5. Dużą formę do pieczenia (26 x 33 cm) posmarować olejem rzepakowym i wyłożyć papierem do pieczenia.6. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Wyrobić kruszonkę delikatnie rozcierając jej składniki palcami.7. Przełożyć ciasto do formy. Ułożyć na nim kawałki rabarbaru i posypać całość równomiernie kruszonką.8. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.9. Piec w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Pierwsze 20 minut przy otwartym piekarniku (patent z Kwestii Smaku, aby ciasto ładnie wyrosło, który się naprawdę sprawdza).