ßßß
Składniki:- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1 kostka masła (200 g)- 4 jajka- 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7g)- 4 szklanki mąki pszennej- 3 duże jabłkaKruszonka:- 50 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 50 g cukru- 125 g masła (schłodzonego)- cukier puderPrzygotowanie:Do garnczka wlać mleko, wsypać cukier oraz pokrojone na kawałki masło.Cały czas mieszać, podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Po lekkim przestygnięciu przelać wszystko do większej miski i zmiksować dodając kolejno jajka.Wsypać świeże pokruszone drożdże do ciepłej masy, dokładnie wymieszać.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.Prostokątną formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Po tym czasie dodać przesianą mąkę, wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (należy do niego wtłoczyć jak najwięcej powietrza).Mimo tego że ciasto będzie dosyć rzadkie n ie trzeba dosypywać mąki.Masę wylać na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozprowadzić, odstawić w ciepłe miejsce.W tym czasie pokroić jabłka w kostkę.Przygotowanie kruszonki:Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło.Rozcierać składniki aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.Na ciasto wyłożyć jabłka i całość posypać kruszonką.Odstawić blachę w ciepłe miejsce na ok. 40 minut lub dłużej.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, następnie ciasto wstawić do środka i uchylić drzwiczki. Piec w taki sposób przez 20 minut (w tym czasie urośnie).Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 40 minut, do momentu aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (można sprawdzić patyczkiem środek ciasta - powinien być suchy).Ciasto może mieć nierówną powierzchnie, boki wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki - bliżej źródła ciepła).Po upieczeniu wierzch można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.