Wykonanie
Kochani! :)Dawno nie dodawałam żadnego przepisu.Wszystko było spowodowane tym, że jestem w stanie "błogosławionym" :) i objawy(jeszcze do teraz) nie pozwalają mi na przygotowanie jakiegokolwiek dania czy upieczenia ciasta.Mam nadzieję, że ten okres "nudnościowy" niedługo mnie i zacznę normalnie gotować dla naszej już "trójki" :)

Składniki:- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka
cukru- 1 kostka
masła (200 g)- 4
jajka- 25 g świeżych
drożdży lub 1 opakowanie
drożdży suszonych (7g)- 4 szklanki
mąki pszennej- 3 duże
jabłkaKruszonka:- 50 g
mąki pszennej- 50 g
mąki ziemniaczanej- 50 g
cukru- 125 g
masła (schłodzonego)-
cukier puderPrzygotowanie:Do garnczka wlać
mleko, wsypać
cukier oraz pokrojone na kawałki
masło.Cały czas mieszać, podgrzewać do momentu aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Po lekkim przestygnięciu przelać wszystko do większej miski i zmiksować dodając kolejno
jajka.Wsypać świeże pokruszone
drożdże do ciepłej masy, dokładnie wymieszać.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.Prostokątną formę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Po tym czasie dodać przesianą
mąkę, wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (należy do niego wtłoczyć jak najwięcej powietrza).Mimo tego że ciasto będzie dosyć rzadkie n ie trzeba dosypywać
mąki.Masę wylać na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozprowadzić, odstawić w ciepłe miejsce.W tym czasie pokroić
jabłka w kostkę.Przygotowanie kruszonki:Do miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło.Rozcierać składniki aż powstanie kruszonka. W razie potrzeby można dodać więcej
mąki.Na ciasto wyłożyć
jabłka i całość posypać kruszonką.Odstawić blachę w ciepłe miejsce na ok. 40 minut lub dłużej.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, następnie ciasto wstawić do środka i uchylić drzwiczki. Piec w taki sposób przez 20 minut (w tym czasie urośnie).Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 40 minut, do momentu aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią (można sprawdzić patyczkiem środek ciasta - powinien być suchy).Ciasto może
mieć nierówną powierzchnie, boki wyższe niż środek (mniej
owoców i kruszonki - bliżej źródła ciepła).Po upieczeniu wierzch można polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.