ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Danie klasyczne, łatwe i pyszne. Ostatnio na blogu trochę wieje u mnie klasyką, ale czasem takie dania są po prostu najlepsze. Polecam pysznego kurczaka z pieczarkami i cebulką.
Potrzebujemy:
3 udka z kurczaka
400 g pieczarek
1 łyżkę mąki, 1 łyżkę bułki tartej i 1 łyżkę domowej jarzynki (lub 1/2 łyżeczki soli + szczypta pieprzu)
tłuszcz do podsmażenia
1/2 średniej cebuli
Każde udko kroimy na dwie części (w miejscu stawu kolanowego), wkładamy do foliowej torebki lub woreczka i wsypujemy mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Worek nadmuchujemy, zamykamy i mieszamy tak, żeby mięso się dokładnie pokryło warstwą sypkiej zawartości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kurczaki smażymy z każdej strony. Na koniec dolewamy wody - niemalże żeby je przykryć i gotujemy na małym ogniu. Na drugiej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulkę i przekładamy ją do gotujących się kurczaków. Pieczarki kroimy na ćwiartki i również smażymy je na patelni. Dokładnie je solimy i pieprzymy. Po usmażeniu przekładamy do kurczaków. Gdy większość wody z kurczaków wyparuje, przykrywamy je pokrywką i dusimy jeszcze przez 15-20 minut.
Gotowe, smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/kurczak-z-pieczarkami.html