Wykonanie
Danie klasyczne, łatwe i pyszne. Ostatnio na blogu trochę wieje u mnie klasyką, ale czasem takie dania są po prostu najlepsze. Polecam pysznego
kurczaka z
pieczarkami i
cebulką.

Potrzebujemy:3
udka z kurczaka400 g
pieczarek1 łyżkę
mąki, 1 łyżkę
bułki tartej i 1 łyżkę domowej jarzynki (lub 1/2 łyżeczki
soli + szczypta
pieprzu)tłuszcz do podsmażenia1/2 średniej
cebuliKażde udko kroimy na dwie części (w miejscu stawu kolanowego), wkładamy do foliowej
torebki lub woreczka i wsypujemy
mąkę,
bułkę tartą i
przyprawy. Worek nadmuchujemy, zamykamy i mieszamy tak, żeby
mięso się dokładnie pokryło warstwą sypkiej zawartości. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i
kurczaki smażymy z każdej strony. Na koniec dolewamy
wody - niemalże żeby je przykryć i gotujemy na małym ogniu. Na drugiej patelni smażymy drobno pokrojoną
cebulkę i przekładamy ją do gotujących się
kurczaków.
Pieczarki kroimy na ćwiartki i również smażymy je na patelni. Dokładnie je solimy i
pieprzymy. Po usmażeniu przekładamy do
kurczaków. Gdy większość
wody z
kurczaków wyparuje, przykrywamy je pokrywką i dusimy jeszcze przez 15-20 minut.Gotowe, smacznego:)
