Wykonanie
Uwielbiam
makaron z
sosem grzybowym. Kilka lat temu robiłam taki - tylko z
torebki. Teraz nie muszę używać
sosów z proszku i wszystko przygotowuję sama. Smakuje o niebo lepiej!Babcia się mnie wczoraj pytała, czy codziennie gotuję. Odpowiedziałam, że tak. Ona na to "ale gotujesz na dwa dni?". No i tutaj miałam dylemat z odpowiedzią. Owszem, gotuję na dwa dni. Gotuję cały wielki garnek zupy lub największą patelnię
sosu do spaghetti. Wydaje mi się, że jest tego tak dużo, że starczyłoby dla
pułku. Po czym zjadam ja, mój wiecznie wygłodniały synuś i milion
razy bardziej wygłodniały Mąż i co pozostaje? Nic. I jeszcze M.
mówi "wiesz co..ja pójdę sobie zrobię jeszcze kanapkę".Muszę kupić gary takie jak mają na stołówkach - jeśli chcę ugotować coś na dwa dni;)PS. Nikt z nas nie ma nadwagi ;)
Składniki:1 opakowanie
makaronu do spaghetti0,5 kg
pieczarekser mozzarellagarść
suszonych grzybów (najlepsze są stąd)1
cebulasól,
pieprz2 łyżki
mąkiPieczarki myjemy i kroimy w plasterki,
cebulę w piórka.
Cebulę przysmażamy na patelni, gdy jest złota dodajemy
pieczarki i doprawiamy do smaku. Dodajemy drobno pokrojone
grzyby suszone.Całość smażymy przez około 15 minut. Zalewamy sporą ilością
wody i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie - gdy
sos jest aromatyczny - zaprawiamy go
wodą z
mąką.
Zrobi się gęstszy. Sos mieszamy na patelni z ugotowanym
makaronem, dodajemy pokrojony w plasterki
ser mozzarella i gotujemy do rozpuszczenia się
sera. Nakładamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego:)