Wykonanie
Ostatnio na blogu Zufikowo znalazłam przepis na świetne
ciasteczka owsiane. Akurat myślałam o zrobieniu podobnych i potrzebowałam konkretnej inspiracji.
Bananowe ciasteczka owsiane są pyszne i chociaż nie współpracowały ze mną w trakcie przygotowań (miska ze składnikami spadła mi na ziemię i musiałam sprzątać i szykować od nowa) to nie żałuję - wyszły pyszne!

Potrzebujemy (nieco zmodyfikowałam dla własnych potrzeb):1/2 szklanki
otrębów orkiszowych1 szklanka
płatków owsianych1/2 szklanki
mąki razowej3 łyżki
otrębów orkiszowych z
żurawiną3 łyżki
miodu5 łyżek
oleju1
banan1
jajko1/4 łyżeczki
przyprawy do szarlotki1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
suszonej żurawiny posiekanej z grubszaSkładniki suche mieszamy ze sobą w oddzielnej misce. W drugiej misce rozgniatamy
banana i mieszamy go ze składnikami mokrymi (
jajko,
olej,
miód). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i najlepiej mokrą ręką formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego!

