Wykonanie
No i skończyła się Majówka, a z nią wolne i leniuchowanie. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować
schabowe w plackach ziemniaczanych i przyznam, że przepis ten mi i mojemu M. bardzo przypadł do gustu. Robiłam je już któryś raz z kolei, tym razem trochę pozmieniałam (bogatsza o doświadczenie) żeby było idealnie:) Wkrótce na blogu pojawią się również przepisy z kuchni indyjskiej ponieważ moja Siostra i Szwagier przywieźli mi wspaniałe
przyprawy - prosto z Indii:)

Potrzebujemy:
schab pokrojony w plastry (u mnie 5
schabowych)
ziemniakimąka pszenna3
jajkaczosneksól,
pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach (oczywiście
ziemniaki najpierw obieramy i myjemy). Dodajemy dwa
jajka i
mąkę - tak żeby masa była gęsta i się posklejała.Solimy,
pieprzymy i dodajemy zmiażdżony ząbek
czosnku.
Mięso umieszczamy w torebce foliowej i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Maczamy je z obu stron w
jajku.

Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy masę ziemniaczaną, tak jakbyśmy smażyli placki, na nie kładziemy kotlety i przykrywamy kolejną masą ziemniaczaną. Smażymy dość długo, kontrolując aby się nie przypaliło. Delikatnie przekładamy na drugą stronę.

Gotowe:) Smacznego!