ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

No i skończyła się Majówka, a z nią wolne i leniuchowanie. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować schabowe w plackach ziemniaczanych i przyznam, że przepis ten mi i mojemu M. bardzo przypadł do gustu. Robiłam je już któryś raz z kolei, tym razem trochę pozmieniałam (bogatsza o doświadczenie) żeby było idealnie:) Wkrótce na blogu pojawią się również przepisy z kuchni indyjskiej ponieważ moja Siostra i Szwagier przywieźli mi wspaniałe przyprawy - prosto z Indii:)
Potrzebujemy:
schab pokrojony w plastry (u mnie 5 schabowych)
ziemniaki
mąka pszenna
3 jajka
czosnek
sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach (oczywiście ziemniaki najpierw obieramy i myjemy). Dodajemy dwa jajka i mąkę - tak żeby masa była gęsta i się posklejała.
Solimy, pieprzymy i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Mięso umieszczamy w torebce foliowej i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Maczamy je z obu stron w jajku.
Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy masę ziemniaczaną, tak jakbyśmy smażyli placki, na nie kładziemy kotlety i przykrywamy kolejną masą ziemniaczaną. Smażymy dość długo, kontrolując aby się nie przypaliło. Delikatnie przekładamy na drugą stronę.
Gotowe:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/05/schabowy-schowany-w-placku.html