Wykonanie
Przeszukując internet w poszukiwaniu łatwego przepisu na kokosanki, nie spodziewałam się, że znajdę aż tak łatwy. Trzy składniki, prosty sposób wykonania...a do tego w smaku - wspaniałe! Idealne na chłodne wieczory, do
kawy lub gorącej
czekolady. Wspaniale mija niedziela przy takich ciasteczkach:) Gorąco polecam fanom
kokosów i słodkości!

Przepis pochodzi z moich wypieków :Składniki na 14 dużych kokosanek:( moich wyszło dwa
razy więcej, ale były mniejsze)2
jajka140 g
cukru pudru200 g wiórek
kokosowychBiałka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać
cukier,
żółtka i dalej ubijać. Wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę
kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do
lodów).Piec około 15 minut (ja piekłam nieco dłużej, ale to
wina mojego piekarnika...) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy. Gotowe:)Ja z powodu zbyt małej ilości wiórek
kokosowych - dodałam w ich miejsce zmielone
płatki owsiane,
ciastka wyszły znakomite, więc jeżeli chcecie spróbować kokosanek z
płatkami - polecam:)
