Wykonanie
Nie
mogę się zdecydować. Tak samo, jak pogoda za oknem. Wiosna? Lato? A może jednak jeszcze zima? Wczoraj piłam egzotyczne smoothie, a dzisiaj piekę zimowe
ciasteczka. Kokosanki. Śnieżnobiałe
wiórki kokosowe sprawiają, że te słodkie
ciasteczka kojarzą mi się z zimową
porą roku właśnie. Ale śnieg w ogrodzie jeszcze leży, w kalendarzu jeszcze zima, więc wszystko w porządku.
Mogę piec.
Mogę osładzać sobie sobotę zimowymi
ciasteczkami. Przepis na kokosanki zaczerpnęłam od niezawodnej Doroty z MoichWypieków. Tak mało składników, tak mało wysiłku przy pieczeniu, tak dużo kokosowej
słodyczy, tak dużo przyjemności.





KOKOSANKI "zimowe
ciasteczka"/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis pochodzi z bloga MojeWypiekiPrzepis (16 większych
ciasteczek):2 (duże)
jajkaszczypta
soli140g
cukru pudru200g wiórek
kokosowychPiekarnik nastawić na 170 stopni (opcja grzania: góra i dół). W Speedcook'u nałożyć mieszadło.
Białka umieścić w naczyniu miksującym, dodać szczyptę
soli. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać sztywną pianę. Do ubitych
białek dodać
żółtka i
cukier puder. Ponownie nastawić maszynę: obroty 3, czas 1 minuta. Włączyć. Następnie dodać
wiórki kokosowe i całość wymieszać, nastawić maszynę: obroty 2, czas 1 minuta. Włączyć. Blachę wyłożyć matą silikonową (lub papierem do pieczenia). Za pomocą łyżki wykładać masę
kokosową na blachę formując kształt
ciasteczek. Należy pamiętac o odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia kokosanki nieco się "rozlewają". Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjąć kokosanki i ostudzić.