Wykonanie

Kokosanki to wypiek idealny na wypadek niespodziewanych gości- ich przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Do tego można je jeść jeszcze ciepłe i takie najszybciej znikają z blaszki. Kokosanki robię na dwa sposoby. Bielutkie
bezowe z samych
białek lub takie jak te z całych
jajek, upieczone na
andrucie. Mi bardziej odpowiada ten drugi sposób, bo masa kokosowa jest z wierzchu chrupiąca a w środku delikatna. A najlepszy w tym wszystkim jest właśnie
wafel który po upieczeniu jest bardzo chrupiący.Składniki na 20 dużych kokosanek:2
jajka160 g drobnego
kokosu130 g
cukru pudru1
wafelszczypta
soliPiekarnik nagrzać do 180*C.
Białka oddzielić od
żółtek, dodać
sól i ubić na sztywną pianę zaczynając od wolnych obrotów miksera i zwiększając je do maksimum. Kiedy
białka będą sztywne, nadal ubijając dodawać po łyżce
cukru a następnie po jednym
żółtku. Na końcu wsypać
kokos i krótko wymieszać.
Andruta pokroić na kwadraty (kroiłam co 6 oczek). Łyżkę zamoczyć w zimnej wodzie i nakładać po trochę masy kokosowej na kawałki
andruta. Wstawić do piekarnika, piec około 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 10-12 minut aż
ciasteczka będą złote.