ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Tym razem nie kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi, a typowe kokosanki! Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo polecam.
Składniki :
250 gram wiórek kokosowych (czyli 2 i ½ opakowania standardowego)
3 jajka (raczej większe, a dokładniej to ich białka – muszą być dobrze schłodzone)
150 gram cukru pudru
15 gram cukru waniliowego (czyli małe opakowanie)
2 łyki mąki ziemniaczanej (raczej czubate)
szczypta soli
1. Z powodu szybkości wykonania zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzewamy go do 140’C.
2. Oddzielamy białka od żółtek (najlepiej je po prostu zaraz przed tą czynnością wyjąć z lodówki, by były zimne). Żółtka zostają (na jajecznicę;) ), a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno (parę minut mikserem na najwyższych obrotach).
reklama
3. W trakcie odmierzamy odpowiednią ilość cukru pudru i mąki ziemniaczanej – ja finalnie wymieszałam je w jednej miseczce.
4. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo/partiami mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem, ciągle miksując – trochę zmniejszyłam obroty w mikserze.
5. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, też partiami, ale miksowałam już praktycznie na najmniejszych obrotach.
6. Ciasto/masa kokosowa jest już gotowa. Zostało nam tylko wyłożenie jej na blasze wyścielanej papierem do pieczenia. Najlepiej jest to robić łyżką. Po wyłożeniu, uformować „ciapkę” w kółeczko i trochę spłaszczyć. Należy również zachować małe odstępy między ciasteczkami, bo trochę się „rozpłyną” w trakcie pieczenia.
7. Pieczemy w temperaturze 140’C przez około 20-25 minut, po tym czasie obracamy o 180’ blachę i pieczemy jeszcze przez 5 minut aż do równomiernego zrumienienia się wszystkich ciasteczek. Kokosanki łącznie pieczemy przez jakieś pół godziny.
8. Upieczone ściągamy ostrożnie z gorącej blachy, by nie przypiekły się za bardzo od spodu. Niech ostygną sobie na czymś innym, np. półmisku, talerzu. Jak to zrobią długo się na nie napatrzysz – gwarantuję 😀
Źródło:http://bettycook.pl/2013/12/kokosanki