ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawię Wam sposób na wykorzystanie nadmiaru zalegających białek oraz kokosu, który pozostał z przygotowywania likieru kokosowego.
Kokosanki są bardzo lekkie z wierzchu chrupiące a w środku lekko wilgotne – po prostu takie jakie lubię najbardziej.
Kokosanki
3 – 4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
30 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Ciągle miksując dodać wiórka kokosowe, mąkę ziemniaczaną.
Masę nabierać łyżeczką, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki piec w temp. 150°C przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kokosanki