Wykonanie
Jak wiem
ryby warto jeść jak najczęściej, są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Zapobiegają anemii, zmniejszają ryzyko nowotworów, poprawiają pamięć, a nawet działają przeciwzmarszczkowo. Ponad to są bogatym źródłem
białka. Jednak warto pamiętać, aby wybierać te chudsze
rybki.
Dorsz pieczony w
sosie jogurtowym. To przepis, który powstał po prostu z zawartości mojej lodówki. Jedyny składnik, który musiałam kupić to filet.Chciałam, żeby było zdrowo, smacznie ale z nutką nowych smaków. No i co najważniejsze robi się błyskawicznie.

Składniki:
filety z dorszamały
jogurt naturalnysok z cytryny (około łyżeczki)
curry (tj wyżej)
sól,
pieprz,
ostra paprykakropelka
oliwy z oliwekDorsza płuczemy pod zimną
wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym.Następnie dzielimy go na odpowiednią ilość kawałków. Każdy kawałek posypujemy
pieprzem i odrobiną
soli.Do
jogurtu dodajemy
sok z cytryny,
curry, szczyptę
ostrej papryki oraz
oliwę. Dokładnie wszystko mieszamy. Gotowym sosem polewamy kawałki
ryby i odstawiamy na pół godziny.Pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze około 180stopni przez ok. pól godziny (w zależności od wielkości
ryby).

Ja podałam
dorsza z
kaszą kuskus i świeżą surówką.