ßßß Cookit - przepis na Krem dyniowy

Krem dyniowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna potrawa zainspirowana książką Anny Starmach "Pyszne 25", czyli zupa dyniowa z kurczakiem . Jednak w mojej wersji kurczaka zamieniłam na groszki ptysiowe. Nic tak nie poprawia nastroju w szary i ponury dzień jak słońce na talerzu :) Delikatny i kremowy smak dyni z mlekiem kokosowym w połączeniu z ostrzejszym smakiem imbiru.
Lekko, smacznie i zdrowo. No i do tego ten piękny kolor.
Składniki:
450g mrożonej dyni (lub świeżej)
200ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 cebule (ja użyłam 4 szalotki)
pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
plasterek świeżego imbiru
odrobinę soli i pieprzu
oliwa z oliwek
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku. Po chwili dodajemy dynie i smażymy przez 2 minuty.
Po tym czasie zalewamy bulionem, doprawiamy papryką słodką i ostrą. Dodajemy drobno posiekany imbir. W miarę potrzeby możemy dodać odrobinę soli i pieprzu.
Po zagotowaniu się zupy, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy i miksujemy.
Gotową zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2015/02/krem-dyniowy.html