Dzisiaj kolejna potrawa zainspirowana książką Anny Starmach "Pyszne 25", czyli zupa dyniowa z kurczakiem . Jednak w mojej wersji kurczaka zamieniłam na groszki ptysiowe. Nic tak nie poprawia nastroju w szary i ponury dzień jak słońce na talerzu :) Delikatny i kremowy smak dyni z mlekiem kokosowym w połączeniu z ostrzejszym smakiem imbiru.Lekko, smacznie i zdrowo. No i do tego ten piękny kolor.Składniki:450g mrożonej dyni (lub świeżej)200ml bulionu warzywnego400ml mleka kokosowego2 cebule (ja użyłam 4 szalotki)pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrejplasterek świeżego imbiruodrobinę soli i pieprzuoliwa z oliwekCebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku. Po chwili dodajemy dynie i smażymy przez 2 minuty.Po tym czasie zalewamy bulionem, doprawiamy papryką słodką i ostrą. Dodajemy drobno posiekany imbir. W miarę potrzeby możemy dodać odrobinę soli i pieprzu.Po zagotowaniu się zupy, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy i miksujemy.Gotową zupę-krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.