Wykonanie
Witam w Nowym Roku 2015 :)Po ciężkich świątecznych rarytasach czas na zdecydowanie lżejsze dania. Idealne będą zupy, które dodatkowo rozgrzeją organizm podczas obecnej, nie najlepszej, pogody.Dzisiaj postanowiłam zrobić zupę
cebulową z grzankami i
żółtym serem, której nie
jadłam od kilku lat. Przepis jest banalnie prosty i szybki, a pochodzi z samej Kolekcji Dobrej Kuchni . Jedynie odrobinę zmodyfikowałam.
Składniki:2 duże
cebule2
marchewki4
pieczarki1 1/4
bulionutymianekszczypta
majerankusól,
pieprzolejgrzanki (ja zrobiłam je ze skórek
chleba tostowego)starty
żółty serCebulę kroimy w miarę cienkie piórka. W garnku rozgrzewamy
olej i dusimy na nim
cebulę.Oczyszczoną
marchew kroimy w pół talarki, lub słupki.
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do
cebuli i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
Zalewamy
warzywa bulionem. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy
przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Gdy zupa będzie gotowa wlewamy na talerze i posypujemy grzankami i
startym serem.(przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni)