ßßß
Składniki (na tortownicę):1 lub 2 mniejsze pomarańcze o cienkiej skórce (ja użyłam 2 czerwonych pomarańczy)3 jajka (oddzielić białka od żółtek)100g cukru + 2 płaskie łyżki (użyłam cukru trzcinowego)150g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:W niedużym garnku umieszczamy wyszorowane pomarańcze i zalewamy całkowicie wodą. Gotujemy aż będą miękkie, od 1h 15 minut do 2 godzin w zależności od wielkości. Ugotowany owoc wyjmujemy, kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną pomarańczę miksujemy na papkę blenderem.Piekarnik nagrzewamy do 170 0 C. Dno i boki tortownicy smarujemy odrobiną tłuszczu. Dno wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy zmielonymi migdałami.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce cukru, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.W oddzielnym naczyniu miksujemy 2-3 minuty żółtka z dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Następnie dodajemy pomarańczową papkę i miksujemy. Mielone migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do żółtek i mieszamy łyżką. Do masy dodajemy 2 łyżki ubitych białek i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy resztę piany w 2 partiach i delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.Piec 1 godzinę do 1h 15 minut, do momentu suchego patyczka.Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.