Wykonanie
Szukałam, szukałam aż w końcu znalazłam idealny przepis na wykorzystanie moich cudownych czerwonych
pomarańczy . Ciasto
pomarańczowo-
migdałowe bez
mąki i bez tłuszczu . Wprowadziłam kilka zmian i jest. Bardzo łatwe i w miarę szybko się robi (jedynie gotowanie
pomarańczy trochę zajmuję). I ten cudowny zapach
pomarańczy unoszący się po całym mieszkaniu:)Ciasto jest wilgotne i lekkie. Smak jest intrygujący i na pewno niecodzienny.
Słodycz połączona z lekko cierpkim smakiem
pomarańczy, a raczej jej skórki, która nadaje cały charakter.Przepis pochodzi z caketime.blox.pl .

Składniki (na tortownicę):1 lub 2 mniejsze
pomarańcze o cienkiej skórce (ja użyłam 2 czerwonych
pomarańczy)3
jajka (oddzielić
białka od
żółtek)100g
cukru + 2 płaskie łyżki (użyłam
cukru trzcinowego)150g mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:W niedużym garnku umieszczamy wyszorowane
pomarańcze i zalewamy całkowicie
wodą. Gotujemy aż będą miękkie, od 1h 15 minut do 2 godzin w zależności od wielkości. Ugotowany
owoc wyjmujemy, kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną
pomarańczę miksujemy na papkę blenderem.Piekarnik nagrzewamy do 170 0 C. Dno i boki tortownicy smarujemy odrobiną tłuszczu. Dno wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy zmielonymi
migdałami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce
cukru, aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.W oddzielnym naczyniu miksujemy 2-3 minuty
żółtka z dodatkowymi 2 łyżkami
cukru. Następnie dodajemy
pomarańczową papkę i miksujemy. Mielone
migdały mieszamy z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy do
żółtek i mieszamy łyżką. Do masy dodajemy 2 łyżki ubitych
białek i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy resztę piany w 2 partiach i delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy.Piec 1 godzinę do 1h 15 minut, do momentu suchego patyczka.Udekorować
cukrem pudrem lub
polewą czekoladową.