ßßß Cookit - przepis na Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe

nazwa

Wykonanie

Super przekąska na imprezę, świetnie sprawdzają się w towarzystwie różnego rodzaju dipów.
Składniki:
0,5 kg mąki (+odrobina do podsypywania)
szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
saszetka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego (+3 łyżki do smarowania paluchów)
łyżeczka soli
oregano, bazylia lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
Do mleka wsypałam drożdże i cukier, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 10 minut.
Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam jajko, olej, przyprawy oraz mleko z drożdżami.
Wszystko wyrobiłam na elastyczne, lśniące ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatałam i rozwałkowałam na placek o grubości 0,7 cm (w razie potrzeby podsypując mąką), który pocięłam na paski o szerokości 1 cm.
Każdy pasek posmarowałam delikatnie olejem. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/06/paluchy-chlebowe.html