ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy chlebek z fasoli

Ekspresowy chlebek z fasoli

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję chlebek, którym można zajadać się do woli. Bez mąki, za to z dużą ilością ziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego
pół łyżeczki sody
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka oregano
łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania)
2 łyżki ziaren słonecznika
łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania)
Przygotowanie:
1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam.
2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz siemieniem.
3. Piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis bierze udział w akcji
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/03/ekspresowy-chlebek-z-fasoli.html