Wykonanie
Zazwyczaj staram się unikać
majonezu, przeważnie zastępuję go
jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy
majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże
jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Składniki - wszystkie (poza ciepłą
wodą) w temperaturze pokojowej:2
żółtka250 ml
oleju rzepakowegołyżeczka ostrej
musztardyszczypta
soli (dodałam 1/3 łyżeczki)szczypta świeżo mielonego
kolorowego pieprzuszczypta granulowanego
czosnkułyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka ciepłej przegotowanej
wodyPrzygotowanie:
Żółtka delikatnie zmiksować z
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
musztardą.Cały czas miksując dodawać do
żółtek po kropelce
oleju, po każdej dokładnie mieszając.Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać
sok z cytryny i dalej miksować.Nie przerywając miksowania wlewać
olej cieniutkim strumieniem.Gdy
majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy
oleju) dolać
wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę
oleju.Gotowy
majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.


