ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez

Domowy majonez

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła.
Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej:
2 żółtka
250 ml oleju rzepakowego
łyżeczka ostrej musztardy
szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki)
szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu
szczypta granulowanego czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie:
Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą.
Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając.
Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować.
Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem.
Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju.
Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/03/domowy-majonez.html