ßßß
Czosnek przeciśnięty przez praskę(Wikipedia)Dzisiaj, właśnie ze względu na walory lecznicze zaproponuję wam kilka sposobów na delektowanie się czosnkiem w jak najmniej przetworzonej postaci. Zapraszam!Klikając na obrazki przechodzicie na stronę z przepisem.zdjęcia są własnością autorów blogów na które odsyłająJako że zainteresowanie czosnkiem zaczęło się już zeszłym latem udało mi się z niego przygotować coś na zimę. Wykorzystałem 2 przepisy, które najbardziej przypadły mi do gustu. I okazało się, że są całkiem niezłe!PrzepisyPrzetwory z czosnkuCzosnek marynowany w białym winiez bloga pomarancza.blox.plMoje wrażenia: lekko twardawy, dość pikantny; mając porównanie z tym z ogórków kiszonych - zupełnie inny; doskonały do kanapek, ale pysznie smakuje też podany jako dodatek do obiadu, zamiast innych marynowanych dodatków, np korniszonów;Czosnek marynowany w oliwie
(zdj. Wikipedia)1 awokado2 ząbki czosnku (lub 1 duży)sok z 1/3 limonkiszczypta soli do smakuodrobina drobno siekanego chilli (wg uznania)Awokado obieramy, rozcieramy i łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Podajemy jako samodzielną przekąskę bądź przystawkę np. z grzankami z oliwą. Palce lizać.
z bloga pinupmary.blogspot.comMoje wrażenia: genialny! zwłaszcza z grilla, gdy można nim posmarować chrupiące grillowane kromki chleba bądź doprawić dodatkowo ugrillowany kawałek mięsa; mniam!Smacznego!