Wykonanie
Krótki wstęp teoretyczny, przepisy poniżej
Czosnek to roślina powszechnie występująca w naszej strefie klimatycznej. W Polsce zbiera się rocznie ponad 10 tysięcy ton
czosnku. Mimo to nasz rynek zalewają chińskie
czosnki. Nie dość że mniej aromatyczne, to jeszcze szybciej się psują i są mniej pożyteczne dla zdrowia... Tak tak!
Czosnek nadaje nie tylko wspaniałe walory smakowe rozmaitym potrawom. Ma również niesamowite właściwości lecznicze, do zapoznania się z którymi zapraszam tutaj:
Czosnek - lekarstwo na świata całe złoNajwiększą skuteczność ma
czosnek spożywany na surowo. Jego ostry smak i zapach w odpowiednich kompozycjach da się na szczęście zniwelować. Gdy zostanie poddany obróbce termicznej (zwłaszcza długiej)
traci niestety część działań leczniczych, np antyoksydacyjnych.
Czosnek przeciśnięty przez praskę(Wikipedia)Dzisiaj, właśnie ze względu na walory lecznicze zaproponuję wam kilka sposobów na delektowanie się
czosnkiem w jak najmniej przetworzonej postaci. Zapraszam!Klikając na obrazki przechodzicie na stronę z przepisem.zdjęcia są własnością autorów blogów na które odsyłająJako że zainteresowanie
czosnkiem zaczęło się już zeszłym latem udało mi się z niego przygotować coś na zimę. Wykorzystałem 2 przepisy, które najbardziej przypadły mi do gustu. I okazało się, że są całkiem niezłe!Przepisy
Przetwory z
czosnkuCzosnek marynowany w
białym winiez bloga
pomarancza.blox.plMoje wrażenia: lekko twardawy, dość pikantny; mając porównanie z tym z
ogórków kiszonych - zupełnie inny; doskonały do kanapek, ale pysznie smakuje też podany jako dodatek do obiadu, zamiast innych marynowanych dodatków, np
korniszonów;
Czosnek marynowany w
oliwie
z bloga kocioligarnek.blogspot.comMoje wrażenia: genialny; delikatny (robiłem bez
chilli), lekko
ziołowy; nadaje się praktycznie do wszystkiego, chociaż szczególnie polecam do sałatek (możemy też do nich wykorzystać wyśmienitą
oliwę ze słoiczka); palce lizać i mój ulubiony
sałatkowy przykład wykorzystania
czosnku powyżej:
Sałatka z
czosnkiem marynowanymz bloga cookingroom.blog.pl
Czosnek na surowoGuacamole

(zdj. Wikipedia)1
awokado2 ząbki
czosnku (lub 1 duży)sok z 1/3
limonkiszczypta
soli do smakuodrobina drobno siekanego
chilli (wg uznania)
Awokado obieramy, rozcieramy i łączymy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Podajemy jako samodzielną przekąskę bądź przystawkę np. z grzankami z
oliwą. Palce lizać.

z bloga pinupmary.blogspot.comMoje wrażenia: genialny! zwłaszcza z grilla, gdy można nim posmarować chrupiące grillowane kromki
chleba bądź doprawić dodatkowo ugrillowany kawałek
mięsa; mniam!Smacznego!