Wykonanie

Dieta roślinna nie wydaje się skomplikowana jednak w rzeczywistości wymaga od nas przestrzegania pewnych zasad. Rezygnując z
mięsa musimy zastąpić czymś dostarczane przez nie składniki. Dlatego taki sposób odżywiania zasadza się na bardziej kompleksowym podejściu do codziennego menu.
Mięso i
nabiał są źródłem żelaza, witaminy B12, wapniu i kwasu foliowego. Te składniki odżywcze znajdziemy m.in. w
fasoli,
soczewicy, produktach pełnoziarnistych, orzechach, płatkach zbożowych,
mleku sojowym, drożdżach czy pestkach
słonecznika. Istnieją tysiące połączeń, w których powyższe produkty będą smakować po prostu świetnie!Wegetarianizm i weganizm znów stały się modne. Z przyjemnością obserwuję jak kolejni wielcy szefowie kuchni wyciągają dłoń w stronę roślinożerców oferując przepisy na dania bezmięsne. W tym gronie jest m.in. Martha Stewart, David Lebovitz, nie mówiąc już o dziełach okazjonalnych choćby Poniedziałki bez
mięsa Paula i Stelli McCartney. Dziś wegetarianie mogą rozpływać się przeglądając strony najpopularniejszych blogerów takich jak: Heidi Swanson z 101 cookbooks autorki książki Super Natural Cooking, która pokazała światu zupełnie inny wymiar naturalnego, zdrowego jedzenia. Mamy też Sarah Britton z My New Roots, propagującą holistyczne podejście do kuchni i mojego faworyta Green Kitchen Stories prowadzonego przez Davida, Luise i Else. Większość powyższych źródeł oprócz przepisów dostarczy nam też
wiedzy niezbędnej do delektowania się dietą roślinną, aż w pewnym momencie odkryjemy, że tak naprawdę nie brakuje nam
mięsa, a nowy sposób odżywiania gwarantuje zaskakujące doznania smakowe, na które nigdy byśmy nie wpadli. Bo weganizm i wegeterianizm to przede wszystkim pomysłowość. Nawet Ci, którzy z
mięsa nie rezygnują (nie muszą przecież) znajdą coś dla siebie. W końcu miło czasem zrobić skok w bok - byle tylko w kuchni.Przed
wami delikatny hummus z
białej fasoli, bardzo smaczny, prosty i tani. Przepis wymyśliłam sama - bo też nie było aż tak wiele do wymyślania. Odkryłam za to, że nawet David Lebovitz na swojej stronie zamieścił własną wariację na temat podobnej potrawy. A skoro taki hummus gości w domu tak znanego cukiernika, to chyba warto go spróbować.******************************************************************Classic white beans hummusVegetarianism and veganism have become fashionable again. I'm pleased to observe how the successive great chefs draw a hand in the direction of herbivores offering recipes for meatless dishes. Including Martha Stewart, David Lebov itz, not to mention the occasional works like Meatless Mondays by Paul and Stella McCartney.
Today, vegetarians are reviewing the
most popular bloggers such as: Heidi Swanson of 101 cookbooks author of Super Natural Cooking, who showed the world a different dimension of the natural, healthy food. We also have Sarah Britton of My New Roots, which promotes a holistic approach to the cuisine and my favorite Green Kitchen Stories run by David, Luise and Else.
Most of these sources in addition to the great recipes also provide us with the knowledge necessary to enjoy a vegetable diet, and at some point we discover that in fact we don't lack meat, and a new way of eating provides a surprising taste sensations, which we would never have thought of. Because veganism and wegeterianizm is primarily ingenuity. Even those who do not give up meat (do not have to) will find something for themselves. I present you delicate hummus of white beans,
very tasty, simple and cheap. I mulled over the recipe by my own but even David Lebovitz posted on his website his own variation of a similar one. And since the hummus guests in the house of so well-known pastry chef, it's probably worth to try it.

czas przygotowania: noc moczenia + 1hCzego potrzebujesz?1 szkl
białej fasoli3 szklanki
wody do namoczenia + 2 szklanki
wody do gotowaniasok z 1/2
cytryny1/3 szkl
oliwy z oliwek1/4 szkl
wody z
fasoli1 łyżeczka kuminu
sól,
pieprz2 ząbki
czosnkuopcjonalnie
ziołaPropocje płynów mogą się różnić, dlatego należy samemu zdecydować ile
wody z
fasoli dodać.Co teraz?1.
Fasolę namoczyć przez co najmniej 5 godzin w 3 szklankach
wody.2. Do garnka z
fasolą dolać jeszcze 2 szklanki
wody i gotować, aż
fasola będzie miękka - ok. 30 - 40 minut.3. Po tym czasie
fasolę odcedzić, nie wylewając
wody, w której była ugotowana.4. Zmiksować na gładką masę
fasolę,
sok z cytryny,
oliwę,
wodę z
fasoli,
czosnek i kuminu.5. Posolić i popieprzyć do smaku. Na końcu można ewentualnie posypać
ziołami.Classic white beans hummuspreparation
time: 1 hour + overnight soakingWhat do you need ?1 glass of white beans3 cups of water to soak + 2 cups of water for cookingjuice of half a lemon1/3 glass
olive oil1/4 a glass of water from cooked beans1 teaspoon cuminsalt and pepper2 cloves of garlicoptional herbsFluids proportions may vary,so you should decide yourself how much water you add .What now?1 Soak the beans for at least 5 hours in 3 cups of water.2 A dd another 2 cups of water to a beans pot and cook until beans are tender - about 30 - 40 minutes .3 After this
time,drain beans without spilling the water, in which it was cooked .4 Blend until smooth beans, lemon juice,
olive oil, water from beans,garlic and cumin .5 Season with salt and pepper to taste. Finally, you can optionally sprinkle with herbs.