ßßß Cookit - przepis na Mazurek z nadzieniem śliwkowo-czekoladowym i owocami goji

Mazurek z nadzieniem śliwkowo-czekoladowym i owocami goji

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc już tuż tuż, dlatego zaczynamy piec dla Was świąteczne propozycje, żebyście mieli wystarczająco dużo czasu do namysłu co przygotować. Nasz pierwszy pomysł to tradycyjny mazurek w nieco odświeżonej i zdrowszej wersji. Kruche ciasto na bazie pełnoziarnistej mąki wypełnione masą ze słodkich, suszonych śliwek i ciemnej, gorzkiej czekolady. Idealne połączenia - jeszcze nie raz do nas wróci. Całość wykończyliśmy owocami goji, które mają dosyć ciekawy, charakterystyczny smak, a przy tym rozbijają całą słodycz naszego mazurka.
Suszone śliwki są skoncentrowanym źródłem cukru, więc stanowią świetnie źródło energii. Do tego mają sporo błonnika i przyspieszą wasz metabolizm, żebyście mogli zjeść jeszcze więcej dobrych rzeczy!
Przepis na spód zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, podmieniłam zaledwie mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą.
********************************************************************************
Chocolate, plum mazurek cake
Easter is just around the corner,so we've begun to bake for you our Christmas recipe propositions so that you have enough time to think about what to prepare. Our first idea is a traditional, polish mazurek cake in a slightly refreshed and healthier version. Pastry based on whole-wheat flour, filled with sweet, dried plums and dark, bitter chocolate. The perfect combination - for sure we will use it again . On the top we put the goji berries that have quite interesting,distinctive flavor .
Dried plums are a concentrated source of sugar, so are a great source of energy. For this they have a lot of fiber and speed up your metabolism so that you can enjoy even more good stuff !
czas przygotowania: ok. 30 minut pracy + 40 minut chłodzenia + 30 minut pieczenia
Czego potrzebujesz na formę 33x26 cm
ciasto:
150 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g margaryny roślinnej
50 g cukru trzcinowego
1 jajka
krem:
400 g suszonych śliwek
60 g gorzkiej czekolady
ok. 1/2 do 2/3 szkl wody
owoce goji do posypania
Co teraz?
1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Włóż je do plastikowej torby i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny - im dłużej poleży w lodówce tym lepiej się rozwałkuje.
2. Do garnka o grubym dnie wsyp śliwki, zalej je wodą i gotuj pod przykryciem, aż owoce będą miękkie - ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj czekoladę i wymieszaj, żeby dobrze się rozpuściła.
3. Przełóż owoce do blendera, jeżeli masa jest za gęsta dodaj wody i zmiksuj wszystko na pół gładką masę.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp mąką, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-35 minut w temp. 180 C. Pamiętaj, żeby na wierzch położyć warstwę papieru do pieczenia i przycisnąć je fasolą, lub grochem - dzięki temu twoje ciasto się nie wybrzuszy.
5. Przestudzony spód smaruj masą śliwkową i posypuj owocami goji.
Nie przechowuj kruchego ciasta w lodówce - bo traci całą kruchość :)
Chocolate, plum mazurek cake
preparation time: about 30 minutes of work + 40 minutes cooling + 30 minutes baking
What do you need for 33x26 cm form
cake :
150 g wholemeal flour
100 g potato flour
150 g plant margarine
50 g of sugar cane
1 egg
cream :
400 g dried plums
60 g of dark chocolate
about 1/2 to 2/3 cup water
goji berries to sprinkle
Now what?
1. Knead a smooth dough from the listed ingredients . Put it in a plastic bag and store in the fridge for at least half an hour - the longer it stays in the refrigerator, the better to roll it out .
2. In a thick bottom pan, put plums,cover them with water and cook, covered, until the fruits are tender - about 10 minutes. After this time,add the chocolate and stir to dissolve it.
3. Put the fruit s in the blender, if the cream is too thick add water and mix everything until almost smooth.
4. Remove the dough from the refrigerator, and roll out to a thickness of about 2-3 mm, put into a form lined with baking paper and bake for about 30-35 minutes at 180 C(360F). Be sure to put a layer of baking paper on top of the dough and press it with beans or peas - so your not going to have a cake full of air bubbles .
5. Spread the cream over cooled down cake and finish it with the goji berries .
Do not store the pastry in the refrigerator - because it loses all the fragility :)
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/03/mazurek-z-nadzieniem-sliwkowo.html