Wykonanie

Wielkanoc już tuż tuż, dlatego zaczynamy piec dla Was świąteczne propozycje, żebyście
mieli wystarczająco dużo czasu do namysłu co przygotować. Nasz pierwszy pomysł to tradycyjny mazurek w nieco odświeżonej i zdrowszej wersji. Kruche ciasto na bazie pełnoziarnistej
mąki wypełnione masą ze słodkich, suszonych
śliwek i ciemnej,
gorzkiej czekolady. Idealne połączenia - jeszcze nie raz do nas
wróci. Całość wykończyliśmy
owocami goji, które mają dosyć ciekawy, charakterystyczny smak, a przy tym rozbijają całą
słodycz naszego mazurka.
Suszone śliwki są skoncentrowanym źródłem
cukru, więc stanowią świetnie źródło energii. Do tego mają sporo błonnika i przyspieszą wasz metabolizm, żebyście mogli zjeść jeszcze więcej dobrych rzeczy!Przepis na spód zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, podmieniłam zaledwie
mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą.********************************************************************************Chocolate, plum mazurek
cakeEaster is just around the corner,so we've begun to bake for you our Christmas recipe propositions so that you have enough
time to think about what to prepare. Our first idea is a traditional, polish mazurek
cake in a slightly refreshed and healthier version. Pastry based on whole-wheat
flour, filled with sweet, dried plums and dark, bitter chocolate. The perfect combination - for sure we will use it again . On the top we put the goji berries that have quite interesting,distinctive flavor .Dried plums are a concentrated source of sugar, so are a great source of energy. For this they have a lot of fiber and speed up your metabolism so that you can enjoy even
more good stuff !

czas przygotowania: ok. 30 minut pracy + 40 minut chłodzenia + 30 minut pieczeniaCzego potrzebujesz na formę 33x26 cmciasto:150 g
mąki pełnoziarnistej100 g
mąki ziemniaczanej150 g
margaryny roślinnej50 g
cukru trzcinowego1
jajkakrem:400 g suszonych
śliwek60 g
gorzkiej czekoladyok. 1/2 do 2/3 szkl
wodyowoce goji do posypaniaCo teraz?1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Włóż je do plastikowej torby i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny - im dłużej poleży w lodówce tym lepiej się rozwałkuje.2. Do garnka o grubym dnie wsyp
śliwki, zalej je
wodą i gotuj pod przykryciem, aż
owoce będą miękkie - ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj
czekoladę i wymieszaj, żeby dobrze się rozpuściła.3. Przełóż
owoce do blendera, jeżeli masa jest za gęsta dodaj
wody i zmiksuj wszystko na pół gładką masę.4. Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp
mąką, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30-35 minut w temp. 180 C. Pamiętaj, żeby na wierzch położyć warstwę papieru do pieczenia i przycisnąć je
fasolą, lub
grochem - dzięki temu twoje ciasto się nie wybrzuszy.5. Przestudzony spód smaruj masą
śliwkową i posypuj
owocami goji.Nie przechowuj kruchego ciasta w lodówce - bo
traci całą kruchość :)

Chocolate, plum mazurek
cakepreparation
time: about 30 minutes of work + 40 minutes cooling + 30 minutes bakingWhat do you need for 33x26 cm form
cake :150 g wholemeal
flour100 g potato
flour150 g
plant margarine50 g of sugar cane1 eggcream :400 g dried plums60 g of dark chocolateabout 1/2 to 2/3 cup watergoji berries to sprinkleNow what?1. Knead a smooth dough from the listed ingredients . Put it in a plastic bag and store in the fridge for at least half an hour - the longer it stays in the refrigerator, the better to roll it out .2. In a thick bottom pan, put plums,cover them with water and cook, covered, until the fruits are tender - about 10 minutes. After this
time,add the chocolate and stir to dissolve it.3. Put the fruit s in the blender, if the cream is too thick add water and mix everything until almost smooth.4. Remove the dough from the refrigerator, and roll out to a thickness of about 2-3 mm, put into a form lined with baking paper and bake for about 30-35 minutes at 180 C(360F). Be sure to put a layer of baking paper on top of the dough and press it with beans or peas - so your not going to have a
cake full of air bubbles .5. Spread the cream over cooled down
cake and finish it with the goji berries .Do not store the pastry in the refrigerator - because it loses all the fragility :)
