Wykonanie
Przepis podpatrzony w programie Kuchenne rewolucje. Jest pyszneeee, ale trzeba postępować dokładnie wg. przepisu. Najważniejsze jest odpowiednie przyrządzenie
ryżu i tego się trzymajmy.Składniki:150 g
ryżu arborio1/2
cukini100 g
fasolki zielonej2 ząbki
czosnkupęczek
bazylii1/2
cebulioliwa1/2 l.
bulionu1/4 szkl.białego
półwytrawnego winaparmezanNa rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulę, następnie dodać
ryż i prażyć go, aż ziarenka będą białe. Dodać pokrojoną w plasterki
cukinię i obraną
fasolkę szparagową. Wlać
wino, poczekać, aż odparuje. Dolewać
bulion po 1 łyżce wazowej - w międzyczasie mieszać, a gdy płyn się wchłonie dolewać następną łyżkę. Postępować tak, aż
ryż będzie wystarczająco miękki. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać zmiażdżony
czosnek i dosolić do smaku. Gdy
ryż jest gotowy dodać listki świeżej
bazylii, podawać posypane
parmezanem.