ßßß Cookit - przepis na Risotto verde

Risotto verde

nazwa

Wykonanie

Przepis podpatrzony w programie Kuchenne rewolucje. Jest pyszneeee, ale trzeba postępować dokładnie wg. przepisu. Najważniejsze jest odpowiednie przyrządzenie ryżu i tego się trzymajmy.
Składniki:
150 g ryżu arborio
1/2 cukini
100 g fasolki zielonej
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
1/2 cebuli
oliwa
1/2 l. bulionu
1/4 szkl.białego półwytrawnego wina
parmezan
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać ryż i prażyć go, aż ziarenka będą białe. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i obraną fasolkę szparagową. Wlać wino, poczekać, aż odparuje. Dolewać bulion po 1 łyżce wazowej - w międzyczasie mieszać, a gdy płyn się wchłonie dolewać następną łyżkę. Postępować tak, aż ryż będzie wystarczająco miękki. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać zmiażdżony czosnek i dosolić do smaku. Gdy ryż jest gotowy dodać listki świeżej bazylii, podawać posypane parmezanem.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/07/risotto-verde.html