Wykonanie
Dziś małe poranne uniesienie w postaci lekkich jak chmurka
kokosowych kuleczek -> kluseczek! Coś na wzór poprzednich, ale tym razem w nieco innym zestawieniu. W tych ukryta jest delikatna, słodka
ricotta oraz
twarożek . Poza tym są tylko z
mąki kokosowej .
Słodyczy dodaje im jak zazwyczaj ulubiony
syrop klonowy . Bez żadnego zastanowienia, od razu przeszedł mi do głowy pomysł na sos, z którym je podałam... jest
migdałowy. Taki wybrałam, bo zdecydowanie świetnie współgra z
kokosem. Wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej!



kokosowe kluseczki z
ricotty i
twarogu podane z sosem
migdałowym i prażonymi wiórkami kokosowymicoconut dumplings from
ricotta and cottege cheese served with almond sauce and toasted grated coconut

Składniki:- 125g
ricotty- 100g
twarogu-
białko- 3 kopiaste łyżki
mąki kokosowej*- łyżka/łyżeczka
syropu klonowegoWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, można odstawić na noc do lodówki. Następnie formować dowolnej wielkości kluseczki, które gotować na rozgrzanej wodzie do wypłynięcia. Uważać by nie rozgotować i nie zniszczyć kluseczek, są bardzo delikatne. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*myślę, że spokojnie można dodać jeszcze jedną łyżkę bądź łyżkę innej
mąki, gdyż kluseczki mogą się rozwalić po ugotowaniu; natomiast jeśli nie posiadamy tej
mąki to należy użyć ok.1/2 szklanki innej (np. owsianej, orkiszowej czy pełnoziarnistej) oraz łyżkę wiórek
kokosowychsos: łyżka musu
migdałowego (
masła) +
mleko migdałowe ok. 3 łyżeczek (do uzyskania bardziej lejącej konsystencji) - wymieszać~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Zostałam nominowana do LB, dziękuję bardzo za wyróżnienie obu Monikom! ;)Pytania Moniki K. z bloga NieTaDieta :1. Co skłoniło Cię do prowadzenia bloga? na pewno chęć podzielenia się pomysłami na śniadania :)2. Skąd czerpiesz inspiracje do przepisów? z Internetu, programów kulinarnych jak i książek kucharskich3. Jakie są Twoje zainteresowania poza kuchnią? przede wszystkim
język angielski4. Czy masz mentora kulinarnego? nie mam mentora, ale podziwiam wielu znanych kucharzy5. Jakie danie kojarzy Ci się z dzieciństwem? na pewno słodkie, takie jak
kaszka z
sokiem malinowym czy
ryż na mleku z
jabłkami6. Czy znajomi/rodzina korzystają z Twoich porad kulinarnych? tak7. Co jest Twoja ulubioną potrawą? owsianka oczywiście :)8. Czy jesteś/chciałabyś zostać dyplomowanym dietetykiem? nie myślałam nigdy o tym, raczej nie w tą stronę idę.9. Jaka jest Twoja ulubiona książka? nie mam ulubionej10.
Kraj, w którym mogłabyś zamieszkać to...? Anglia11. Co sprawia Ci najwięcej radości? życie :)Pytania Moniki K. z bloga foodmania :1. Co jest Twoją największa inspiracją kulinarną? nie mam jednej największej inspiracji, lubię wielu znanych kucharzy, ale też i inspiracją są bliskie mi osoby: moja babcia i prababcia w 100% :)2. Jaki rodzaj potrawy najbardziej lubisz przygotowywać? owsianki! i uwielbiam smażyć naleśniki, choć jeszcze bardziej wolę je jeść :)3. Twój ulubiony produkt spożywczy.
płatki owsiane,
jabłka i
syrop klonowy4. Co zagości na Twoim Wielkanocnym stole?
jajka na pewno, generalnie wszystkie tradycyjne produkty jedzone w okresie Wielkanocnym; babka też będzie i sernik :)5. Co sprawiło, że gotowanie stało się Twoją pasją? po prostu bardzo lubię dobrze zjeść,
daje mi to wielką radość i tym samym ćwiczę swoją kreatywność przy tworzeniu przeróżnych dań.6. Z jakiej potrawy, jak dotąd jesteś najbardziej dumna? nie ma jednej, jestem zadowolona z wielu, które ucieszyły nie tylko mnie ale i moich
bliskich.7. Jaką zasadą kierujesz się tworząc własne dania? w
sumie konkretnej zasady nie mam, lubię być kreatywna i dobrze komponować ze sobą smaki :)8. Moja największa kulinarna słabość to… jeśli chodzi o śniadanie, obiad i zarazem kolację to... naleśniki na pewno :D9. Najbardziej lubię spędzać czas w kuchni z … mamą czy też babcią.10. Najbardziej intrygującym daniem, które
jadłam jest… nie mam pojęcia.11. Jeżeli miałabyś możliwość prowadzenia własnej restauracji serwowałabyś w niej… może: śniadania i desery, a do tego pyszna
kawa!