ßßß Cookit - przepis na TARTA z jagodami i bezą

TARTA z jagodami i bezą

nazwa

Wykonanie

czyli (smerfo)jagody w tarcie, której nie powstydziłby się Łasuch
Uwielbiam jagody (a właściwie borówki, jak to się mówi w moich stronach). Mają ciekawy, nieoczywisty smak. Już od dzieciństwa za nimi przepadałam. Wtedy coprawda miało więcej wspólnego z chęcią naśladowania, jedzących smerfojagody smurfów, niż z ich rzeczywistym smakiem, ale być może dzięki tej bajce nauczyłam się doceniać te owoce.
Najczęściej jem je z pierogami, lub po prostu same, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić letnią tartę. Zdrowe jagody w towarzystwie słodkiej bezy smakują bajecznie. Tak właśnie wyobrażam sobie wypieki Łasucha.
Spód
200 g maki
100 g zimnego masła
60 g cukru
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie
ok. 400 g jagód
½ szklanki zmielonych biszkoptów
2 łyżki cukru
¾ szklanki migdałów w płatkach
4 łyżki masła (roztopionego)
Beza
3 jajka (z lodówki)
szczypta soli
½ szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Składniki na nadzienie ostrożnie wymieszać ze sobą: jagody, biszkopty, cukier, migdały (można je jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i masło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki umieścić je w formie do tarty. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością masła. Przygotowany spód kilka razy nakłuć widelcem. Mieszankę jagód z migdałami równolegle wyłożyć na spód.
Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą umieścić w wysokiej misce i za pomocą blendera ubić na szczytną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę, cały czas ubijać. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny i zamieszać.
Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć delikatnie gotową pianę na ciasto. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku.
Piec w temperaturze 150°C przez 7-10 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/08/tarta-z-jagodami-i-beza.html