Wykonanie
czyli (smerfo)
jagody w tarcie, której nie powstydziłby się ŁasuchUwielbiam
jagody (a właściwie
borówki, jak to się
mówi w moich stronach). Mają ciekawy, nieoczywisty smak. Już od dzieciństwa za nimi przepadałam. Wtedy coprawda miało więcej wspólnego z chęcią naśladowania, jedzących smerfojagody smurfów, niż z ich rzeczywistym smakiem, ale być może dzięki tej bajce nauczyłam się doceniać te
owoce.Najczęściej jem je z pierogami, lub po prostu same, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić letnią tartę. Zdrowe
jagody w towarzystwie słodkiej
bezy smakują bajecznie. Tak właśnie wyobrażam sobie wypieki Łasucha.

Spód200 g
maki100 g zimnego
masła60 g
cukru2
jajkaszczypta
soliNadzienieok. 400 g
jagód½ szklanki zmielonych
biszkoptów2 łyżki
cukru¾ szklanki
migdałów w płatkach4 łyżki
masła (roztopionego)
Beza3
jajka (z lodówki)szczypta
soli½ szklanka
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejkilka kropel
soku z cytrynyWszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.Składniki na nadzienie ostrożnie wymieszać ze sobą:
jagody,
biszkopty,
cukier,
migdały (można je jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i
masło.Po wyjęciu ciasta z lodówki umieścić je w formie do tarty. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością
masła. Przygotowany spód kilka
razy nakłuć widelcem. Mieszankę
jagód z
migdałami równolegle wyłożyć na spód.Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka z
solą umieścić w wysokiej misce i za pomocą blendera ubić na szczytną pianę. Dodawać stopniowo
cukier i
mąkę, cały czas ubijać. Na koniec dodać kilka kropel
soku z cytryny i zamieszać.Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć delikatnie gotową pianę na ciasto. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku.Piec w temperaturze 150°C przez 7-10 minut.






SMACZNEGO!