Wykonanie
Deser, podwieczorek, przekąska lub lekkie obiadowe danie na słodko. Istnieje wiele możliwości podania dla tych chrupiących i złocistych półksiężyców z
jabłek. Nieważne, którą opcje wybierzecie –
jabłka w cieście zawsze smakują wyśmienicie.U mnie w domu goszczą od lat. Zarówno babcia je robiła, mama, no i teraz kolej na mnie.
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/-1763835108.JPG)
Składniki:4-5
jabłek200 g
mąki pszennej150 ml
mleka2
jaja½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cukruolej do głębokiego smażeniasos
waniliowy (ja kupiłam skandynawski, w sklepie Ikea)
Jabłka umyć obrać z skórki i pokroić na ćwiartki .
Mąkę, zimne
mleko,
jajka,
sól,
cukier i
proszek do pieczenia zmiksować w misce.Rozgrzać
olej na patelni.Cząstki
jabłek wbijać na widelec i zanurzać w cieście. Kawałki powoli kłaść na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smażyć na jasnozłoty kolor.Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.Podawać z sosem
waniliowym lub
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/-1892383572.JPG)
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/69107198.JPG)
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/1403349778.JPG)
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/687802372.JPG)
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/-1005818097.JPG)
![](/Data/Images/kokoszkoland.blogspot.com\2014_slash_05_slash_jabka-w-ciescie/l/1775207465.JPG)
SMACZNEGO!