ßßß Cookit - przepis na LOBIO – Czerwona fasola po gruzińsku

LOBIO – Czerwona fasola po gruzińsku

nazwa

Wykonanie

Wyprawa do Gruzji była jedną z najwspanialszych jaką odbyłam w życiu, a przede wszystkim była najsmaczniejsza. Jedliśmy tak dobrze i często, że po powrocie ani trochę nie było mi żal z powodu dodatkowych kilogramów, bo po prostu było tego warte.
Jedną z potraw, która nie mogliśmy się przestać zajadać było lobio – czyli po prostu fasola. W internecie krąży kilka przepisów na to danie, ja skorzystałam z wersji opisanej na stronie obliczagruzji.monomit.pl. Moim zdaniem ten przepis najbardziej odpowiadał temu co jadłam w Gruzji.
Składniki
½ kg czerwonej fasoli
3 czerwone cebule
odrobina oleju
Zaprawa
½ szklanki mielonych orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
zielenina (u mnie pietruszka)
ocet winny
ostra papryczka (u mnie mielona)
sól
pieprz
słodka papryka
Fasole namoczyć na 10-12 godzin. Po tym czasie gotować do miękkości – fasola powinna się rozpadać przy mieszaniu, a wywar prawie wyparować.
W tym czasie można przygotować zaprawę. Jeśli nie mamy mielonych orzechów trzeba zmielić całe. Rozgnieść czosnek, posiekać drobno pietruszkę. Wszystko połączyć z octem winnym, dodać sporo soli i pieprzu. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dla lepszego połączenia składników można dodać odrobine wywaru z fasoli.
Cebule drobno posiekać i podsmażyć na patelni do zeszklenia i razem z przygotowaną zaprawą dodać do ugotowanej fasoli. Dokładnie wymieszać.
Gotową potrawę przystroić zieleniną.
Kulinarne wspomnienia z podróży po Gruzji
(więcej na www.facebook.com/neeveereendingtraveel i www.neverendingtravel.blog.pl)
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/03/lobio-czerwona-fasola-po-gruzinsku.html