Wykonanie

Eggnog to
napój alkoholowy na bazie
żółtek, czasem całych jaj, podobny trochę do naszego
ajerkoniaku, ale dodatkowo z
przyprawami, m.in.
gałką muszkatołową. Popularny głównie w Stanach Zjednoczonych i często podawany jest na
stole świątecznym.Natomiast
lody Eggnog wcale nie muszą być świąteczne i bez tego smakują wyśmienicie. Koniecznie musicie spróbować.W przepisie autorka używa
brandy i ciemnego
rumu, a ja użyłam
likieru amaretto oraz
likieru kokosowego i efekt wyszedł bardzo ciekawy.Źródło: Technicolor Kitchen .Składniki na ok. 1 litr
lodów:250 ml pełnego
mleka135 g
cukruszczypta
soli500 ml
śmietany kremówki 36 %6 dużych
żółtek1 łyżeczka świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej2 łyżki
brandy (zastąpiłam
likierem amaretto)2 łyżki ciemnego
rumu (zastąpiłam
likierem kokosowym)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoW rondlu podgrzać
mleko z
cukrem i szczyptą
soli.
Śmietanę kremówkę przelać do dużej miski, a na niej umieścić sitko. W drugim rondlu rozbełtać
żółtka (można to zrobić mikserem).Powoli wlać podgrzane
mleko do
żółtek, stale mieszając. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać masę mieszając silikonową
łopatką do momentu, aż masa nieco zgęstnieje.Przelać masę do
śmietanki w misce, odcedzając ją na sitku. Następnie dodać
przyprawę,
alkohol oraz
wanilię i wystudzić masę w zimnej kąpieli
wodnej, od czasu do czasu mieszając.Przelać do maszynki do
lodów i dalej postępować według zaleceń producenta. Masę można również przelać do plastikowego pojemnika i zamrozić, miksując w trakcie ze dwa
razy, by
lody pozostałe puszyste i kremowe.Życzę smacznego!

