Wykonanie
Cytrynowe babeczki nadziane lemon
curd, na wierzchu z kremem
jeżynowym na bazie
bezy włoskiej. Powinnam je ozdobić świeżymi
jeżynami, ale akurat miałam
borówki. Do tego
cukrowe ozdoby.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli113 g miękkiego
masła200 g
cukru2 duże
jajka, w temp. pokojowejskórka starta z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytryny0,5 szklanki
maślanki0,5 szklanki lemon
curdPiekarnik rozgrzać do temperatury 165-170°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.W średniej misce połączyć
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.Mikserem na najwyższych obrotach utrzeć
masło,
cukier i
skórkę cytrynową puszystą masę. Wbijać
jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W małej miseczce wymieszać
maślankę i
sok z cytryny. W
trzech turach dodawać
mąkę na przemian z dwiema porcjami
maślanki. Miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo).Gotową masę rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki, napełniając do 3/4 wysokości. Piec około 22-25 minut, aż babeczki się zezłocą. Pozostawić do wystygnięcia.Następnie za pomocą nożyka lub specjalnej wykrawaczki zrobić wgłębienia w każdej z babeczek. Napełnić kremem
cytrynowym lemon
curd .3
białka, w temp. pokojowej140 g
cukruszczypta
soli170 g miękkiego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki2-3 łyżki gęstej
marmolady jeżynowejświeże jeżyny/borówki, do dekoracjicukrowa posypka, opcjonalnieW dużej żaroodpornej misce wymieszać
białka z
cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą (miska nie może dotykać
wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż
cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Cukier nie powinien być już wyczuwalny.Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec dodać
owocową marmoladę i wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Udekorować świeżymi
owocami oraz
cukrową posypką.Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: