Wykonanie

Kruche ciasto, kwaskowe
porzeczki oraz warstwa słodkiego kremu z ziarenkami
wanilii. To wszystko tworzy ciekawą, bardzo smaczną tartę.Inspiracja: Brot & Bread .Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:Ciasto:1 szklanka
mąki125 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1/4 szklanki
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli1 łyżka lodowatej
wodyMąkę,
sól i
cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtko i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać łyżkę
wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.Tortownicę wysmarować
masłem lub wyłożyć pergaminem.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na cienki placek. Wyciąć koło o średnicy tortownicy i ułożyć na dnie formy. Pozostałe ciasto szybko zagnieść ponownie, znów rozwałkować na długi, cienki placek i wyciąć równy pasek o szerokości ok. 3 cm. Przykleić go na ściance tortownicy, sklejając ze
spodem (docisnąć delikatnie palcami). Schować do lodówki na ok. 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np.
fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut, aż rant nabierze złotej barwy.Odstawić do wystygnięcia.Masa porzeczkowa:500 g
porzeczek (u mnie czarne i czerwone)150 g
cukru6 płaskich łyżeczek
mąki ziemniaczanej, rozrobionych w niewielkiej ilości
wodyPorzeczki wrzucić do rondla, dodać
cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż
cukier się rozpuści, a
owoce puszczą sok.Zdjąć garnek z ognia i stale mieszając wlać rozrobioną
mąkę ziemniaczaną, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje.Przestudzić, a następnie wyłożyć na upieczony spód.Schować do lodówki do stężenia.500 ml
śmietany kremówki 30 %80 g
cukrupół
laski wanilii2 pełne łyżeczki
żelatyny (10 g)100 g
serka mascarponeZiarenka zeskrobać z
laski wanilii i odłożyć na bok.
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce.
Śmietankę umieścić w rondlu razem ze strąkiem
wanilii i podgrzewać, aż płyn zredukuje się do ok. 400 ml. Wyłowić strąk.Dodać
cukier, wcześniej zeskrobane ziarenka
wanilii oraz
żelatynę i mieszać, aż
cukier się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą.Odstawić na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wmieszać
serek mascarpone.Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i zanim się zetnie wylać na warstwę
porzeczek. Schować do lodówki do stężenia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: