Wykonanie

Znowu mam coś dla amatorów
kawowych słodkości.
Kawowe babeczki napełnione
porzeczkowym nadzieniem, a na wierzchu delikatnie
kawowy krem, zwieńczony gałązką tych cudownych
owoców.Inspiracja: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".Składniki na 12 babeczek:Ciasto:1 i 1/3 szklanki
mąki1/3 szklanki gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki zaparzonej mocnej
kawy, w temp. pokojowej100 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
brązowego cukru1 duże
jajko, w temp. pokojowejPiekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.W jednej misce wymieszać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.
Kawę połączyć z
mlekiem.W drugiej misce mikserem na średnich obrotach utrzeć
masło i dwa rodzaje
cukru na puszystą masę. Następnie dodać
jajko i miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać
mąkę (w
trzech porcjach) na przemian z
kawą z mlekiem (w dwóch porcjach), miksując na niskich obrotach do połączenia się składników. Zgarnąć ciasto z brzegów miski, wymieszać.Napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec przez ok. 22-24 minuty, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha.Wystudzić na kratce, a następnie za pomocą
ostrego noża lub specjalnej wykrawaczki zrobić otwory po środku każdej babeczki.
Porzeczkowe nadzienie:250 g czerwonych
porzeczek, umytych, odszypułkowanych100 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny3 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości
wodyPorzeczki wrzucić do rondla, dodać
cukier oraz
sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż
cukier się rozpuści, a
owoce puszczą sok.Zdjąć garnek z ognia i stale mieszając wlać rozrobioną
mąkę ziemniaczaną, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze przez chwilę.Wystudzić, a następnie wypełnić masą babeczki.Krem
kawowy:3
białka, w temp. pokojowej140 g
cukruszczypta
soli170 g miękkiego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki2-3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej12 gałązek
czerwonej porzeczkiW dużej żaroodpornej misce wymieszać
białka z
cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą (miska nie może dotykać
wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż
cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Cukier nie powinien być już wyczuwalny.Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać
kawę.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i udekorować gałązkami
porzeczek.Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych: