Wykonanie

Upiekłam sobie chlebek bezglutenowy, tak z ciekawości. Z
mąki gryczanej i amarantusowej, na drożdżach. Wyszedł jak te
chlebki typu
fitness. Nie wyrósł mi tak ładnie jak w oryginale, ale jest całkiem smaczny. Można dodać
ziarna słonecznika, dyni czy
siemienia lnianego, ja pominęłam.Źródło: Ciast.Co .Składniki na formę o wymiarach 34 x 11 cm:500 g
mąki gryczanej1 szklanka
mąki z
amarantusa7 g suchych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju roślinnego750 ml lekko ciepłej
wodykminek, do posypania wierzchu (opcjonalnie)Foremkę natłuścić miękkim
masłem i wysypać
bułką tartą.Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i zmiksować (ja wymieszałam dłonią, ale nie jest to koniecznie, gdyż
mąka nie zawiera glutenu, nie trzeba masy wrabiać).Wymieszane ciasto przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie za pomocą mokrej łyżki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wierzch można posypać
kminkiem.Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).Życzę smacznego!

