ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany (bezglutenowy)

Chleb gryczany (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Upiekłam sobie chlebek bezglutenowy, tak z ciekawości. Z mąki gryczanej i amarantusowej, na drożdżach. Wyszedł jak te chlebki typu fitness. Nie wyrósł mi tak ładnie jak w oryginale, ale jest całkiem smaczny. Można dodać ziarna słonecznika, dyni czy siemienia lnianego, ja pominęłam.
Źródło: Ciast.Co .
Składniki na formę o wymiarach 34 x 11 cm:
500 g mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
750 ml lekko ciepłej wody
kminek, do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Foremkę natłuścić miękkim masłem i wysypać bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce i zmiksować (ja wymieszałam dłonią, ale nie jest to koniecznie, gdyż mąka nie zawiera glutenu, nie trzeba masy wrabiać).
Wymieszane ciasto przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie za pomocą mokrej łyżki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wierzch można posypać kminkiem.
Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/chleb-gryczany-bezglutenowy.html