ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakowym pesto z migdałami i oscypkiem

Makaron ze szpinakowym pesto z migdałami i oscypkiem

nazwa

Wykonanie

Proste, szybkie i przepyszne danie. Powstało spontanicznie, z tego co akurat znalazłam z lodówce i tak nam posmakowało, że robiłam je już kilkakrotnie.
Składniki na 2-4 porcje:
300 g makaronu typu penne
2 szklanki świeżego szpinaku
2-3 łyżki mielonych migdałów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
ok. 80 g wędzonego oscypka, startego na tarce
świeżo mielony pieprz
sól
Makaron ugotować 'al dente' w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować odrobinę wody z gotowania makaronu.
Szpinak, migdały, czosnek, oliwę i oscypek umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Doprawić pieprzem oraz solą (nie za dużo, bo oscypek sam w sobie jest słony). Dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Zmiksować jeszcze raz.
Odcedzony makaron wymieszać z pesto. Makaron nabierze cudnego zielonego koloru.
Podawać od razu, udekorowany wiórkami oscypka i świeżymi listkami szpinaku lub bazylii.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/makaron-ze-szpinakowym-pesto-z-migdaami.html