ßßß Cookit - przepis na Deser z musem z kiwi i brzoskwiń

Deser z musem z kiwi i brzoskwiń

nazwa

Wykonanie

Bita śmietana z serkiem mascarpone i dwa musy owocowe, przekładane na zmianę w niewielkich szklaneczkach. Szybki i efektowny deser.
Składniki na 7 sztuk po 125 ml:
5 owoców kiwi, obranych
5 połówek brzoskwiń z puszki, osączonych (można użyć też mango)
1,5 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej (w wersji mniej kalorycznej, można zastąpić jogurtem naturalnym)
125 g (pół opakowania) serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru, do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Owoce kiwi zmiksować blenderem na mus. To samo zrobić z brzoskwiniami. Jeżeli mus wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę syropu z puszki.
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm.
Owocowe musy przełożyć do plastikowych buteleczek z końcówką ok. 0,5 cm.
Napełniać szklaneczki na zmianę, tworząc kolorowe warstwy.
Dekoracja:
pół tabliczki czekolady deserowej
kilka winogron
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarować cienką warstwą na odwrocie dużej blachy do pieczenia. Schować do lodówki. Gdy czekolada nieco stężeje, ale nadal będzie plastyczna, wyjąć blachę z lodówki i za pomocą plastikowej packi zeskrobać ruchem do przodu.
Deser udekorować wiórkami czekolady i połówkami winogron. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/02/deser-z-musem-z-kiwi-i-brzoskwin.html