ßßß
Bita śmietana z serkiem mascarpone i dwa musy owocowe, przekładane na zmianę w niewielkich szklaneczkach. Szybki i efektowny deser.Składniki na 7 sztuk po 125 ml:5 owoców kiwi, obranych5 połówek brzoskwiń z puszki, osączonych (można użyć też mango)1,5 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej (w wersji mniej kalorycznej, można zastąpić jogurtem naturalnym)125 g (pół opakowania) serka mascarpone1-2 łyżeczki cukru pudru, do smaku1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoOwoce kiwi zmiksować blenderem na mus. To samo zrobić z brzoskwiniami. Jeżeli mus wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę syropu z puszki.Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm.Owocowe musy przełożyć do plastikowych buteleczek z końcówką ok. 0,5 cm.Napełniać szklaneczki na zmianę, tworząc kolorowe warstwy.Dekoracja:pół tabliczki czekolady deserowejkilka winogronCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarować cienką warstwą na odwrocie dużej blachy do pieczenia. Schować do lodówki. Gdy czekolada nieco stężeje, ale nadal będzie plastyczna, wyjąć blachę z lodówki i za pomocą plastikowej packi zeskrobać ruchem do przodu.Deser udekorować wiórkami czekolady i połówkami winogron. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!

Udział w akcjach kulinarnych: