Wykonanie
Bita śmietana z
serkiem mascarpone i dwa
musy owocowe, przekładane na zmianę w niewielkich szklaneczkach. Szybki i efektowny deser.Składniki na 7 sztuk po 125 ml:5
owoców kiwi, obranych5 połówek
brzoskwiń z puszki, osączonych (można użyć też
mango)1,5 szklanki
śmietany kremówki 30 lub 36 %, schłodzonej (w wersji mniej kalorycznej, można zastąpić
jogurtem naturalnym)125 g (pół opakowania)
serka mascarpone1-2 łyżeczki
cukru pudru, do smaku1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoOwoce kiwi zmiksować blenderem na mus. To samo zrobić z
brzoskwiniami. Jeżeli mus wyjdzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę
syropu z puszki.
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając
cukier puder oraz ekstrakt
waniliowy. Następnie zmiksować z
serkiem mascarpone. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm.
Owocowe musy przełożyć do plastikowych buteleczek z końcówką ok. 0,5 cm.Napełniać szklaneczki na zmianę, tworząc kolorowe warstwy.Dekoracja:pół tabliczki
czekolady deserowejkilka
winogronCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Następnie rozsmarować cienką warstwą na odwrocie dużej blachy do pieczenia. Schować do lodówki. Gdy
czekolada nieco stężeje, ale nadal będzie plastyczna, wyjąć blachę z lodówki i za pomocą plastikowej packi zeskrobać ruchem do przodu.Deser udekorować wiórkami
czekolady i połówkami
winogron. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: