Szybki deser na wykorzystanie resztek maku i bakalii.Inspiracja: Ewa Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".Składniki na 4-6 porcji:1 szklanka śmietany kremówki 36 %2 żółtka4 łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 szklanka maku (sparzonego, ugotowanego i trzykrotnie zmielonego w maszynce, bez jakichkolwiek dodatków)2 płaskie łyżeczki żelatyny1 szklanka posiekanych bakaliipół tabliczki utartej deserowej lub gorzkiej czekoladymałe ciasteczka lub wiśnie koktajlowe, do dekoracjiŻelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubić na puszystą masą, pod koniec dodając cukier waniliowy. Następnie wmiksować wystudzoną żelatynę, utarte żółtka oraz mak. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łopatką.Krem przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek posypać obficie tartą czekoladą i udekorować ciasteczkiem lub wiśnią.Życzę smacznego!