ßßß Cookit - przepis na Krem makowy z bakaliami

Krem makowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Szybki deser na wykorzystanie resztek maku i bakalii.
Inspiracja: Ewa Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".
Składniki na 4-6 porcji:
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka maku (sparzonego, ugotowanego i trzykrotnie zmielonego w maszynce, bez jakichkolwiek dodatków)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 szklanka posiekanych bakalii
pół tabliczki utartej deserowej lub gorzkiej czekolady
małe ciasteczka lub wiśnie koktajlowe, do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubić na puszystą masą, pod koniec dodając cukier waniliowy. Następnie wmiksować wystudzoną żelatynę, utarte żółtka oraz mak. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łopatką.
Krem przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek posypać obficie tartą czekoladą i udekorować ciasteczkiem lub wiśnią.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/krem-makowy-z-bakaliami.html