Wykonanie
Biszkoptowy mazurek na kruchym spodzie z
suszoną żurawiną. Przepis znalazłam na kartce z kalendarza i przedstawiam własną interpretację.Składniki na blaszkę o wymiarach 21 x 25 cm + kwiatuszki:Spód:1 szklanka
mąki pszennejpół kostki
masła4
żółtka5 łyżek
cukru1 łyżka
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąodrobinę
białka do posmarowania
Mąkę przesiać, dodać pokrojone na małe kawałki zimne
masło i posiekać szerokim nożem. Dodać utarte z
cukrem i
cukrem waniliowym żółtka, zagnieść ciasto. Uformować w kulę i owinięte folią włożyć na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim blaszkę. Uformować wałeczki i za pomocą
białka przykleić na brzegach. Ponakłuwać spód widelcem. Podpiec w temperaturze 200°C na złoty kolor.Z pozostałego ciasta wyciąć kwiatuszki za pomocą foremki i ułożyć na osobnej blaszce wyłożonej pergaminem. Piec przez ok. 4-5 minuty w termperaturze 180°C. Odstawić do wystygnięcia.Masa:300 g
suszonych żurawin3
żółtka1/2 szklanki
cukru6 łyżek
mąki + o drobina do obtoczenia
suszonych owoców3
białkaszczypta
soligotowy
lukier (np. Dr. Oetker)
cukrowe groszkiZ
białek i szczypty
soli ubić pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem i delikatnie połączyć z pianą. Dodać
mąkę i starannie, lecz ostrożnie wymieszać. Dodać
żurawiny obtoczone w
mące, jeszcze raz wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód.Nastawić piekarnik na 160°C i piec w nim mazurek 35-40 minut. Wystudzić.Polać ciasto lukrem i używając jego reszty jako "kleju" przykleić upieczone wcześniej kwiatki na brzegach mazurka. W środku każdego kwiatuszka umieścić mały
cukrowy groszek.Życzę smacznego!




Udział w acjach kulinarnych: