ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki na Walentynki

Mini serniczki na Walentynki

nazwa

Wykonanie

500 g tłustego sera białego, zmielonego trzykrotnie, w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
3 jajka, w temp. pokojowej
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %, w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze (użyłam 4: czerwonego, fioletowego, pistacjowego i pomarańczowego)
cukrowe pisaki
Piekarnik nagrzać do temperatury 165°C. Przygotować blachę (najlepiej nada się blacha do pieczenia mięsa z rusztem). Blachę wypełnić wodą tak, by sięgała do połowy wysokości foremek. Umieścić blachę w piekarniku (bez rusztu).
W misie robota kuchennego zmiksować ser z cukrem. Dodać jajka jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodaniu. Dodać śmietanę oraz wanilię i wszystko delikatnie wymieszać już tylko za pomocą łopatki.
Podzielić masę na 4 części (lub więcej, jeżeli chcecie użyć większej ilości kolorów). Wmieszać barwniki. Jeżeli używacie barwników w proszku radzę je uprzednio rozpuścić w odrobinie wody, a dopiero potem dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Napełnić foremki kolorowymi masami do pełna. Jeżeli macie ochotę na tęczowe serniczki, to kolorowe masy trzeba na zmianę nakładać do foremki (tak jak się to robi w przypadku "Zebry").
Foremkę umieścić na ruszcie i przenieść na blachę w piekarniku, uważając, by nie nalać wody do serniczków. Jeżeli wody w blaszce jest za dużo, trzeba jej ująć, a jak za mało, dolać. Piec 15-28 minut, w zależności od wielkości foremek (ja piekłam 25 minut bez termoobiegu). Upieczone serniczki powinny być na wierzchu galaretowate, ale ścięte.
Zostawić do wystygnięcia w foremkach. Schłodzić w lodówce, by ich konsystencja nieco stężała i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Można udekorować cukrowymi pisakami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/mini-serniczki-na-walentynki.html