Wykonanie
500 g
tłustego sera białego, zmielonego trzykrotnie, w temp. pokojowej1 szklanka
cukru3
jajka, w temp. pokojowej2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 18 %, w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegobarwniki spożywcze (użyłam 4: czerwonego, fioletowego,
pistacjowego i
pomarańczowego)
cukrowe pisakiPiekarnik nagrzać do temperatury 165°C. Przygotować blachę (najlepiej nada się blacha do
pieczenia mięsa z rusztem). Blachę wypełnić
wodą tak, by sięgała do połowy wysokości foremek. Umieścić blachę w piekarniku (bez rusztu).W misie robota kuchennego zmiksować
ser z
cukrem. Dodać
jajka jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodaniu. Dodać
śmietanę oraz
wanilię i wszystko delikatnie wymieszać już tylko za pomocą
łopatki.Podzielić masę na 4 części (lub więcej, jeżeli chcecie użyć większej ilości kolorów). Wmieszać barwniki. Jeżeli używacie barwników w proszku radzę je uprzednio rozpuścić w odrobinie
wody, a dopiero
potem dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Napełnić foremki kolorowymi masami do pełna. Jeżeli macie ochotę na tęczowe serniczki, to kolorowe masy trzeba na zmianę nakładać do foremki (tak jak się to robi w przypadku "Zebry").Foremkę umieścić na ruszcie i przenieść na blachę w piekarniku, uważając, by nie nalać
wody do serniczków. Jeżeli
wody w blaszce jest za dużo, trzeba jej ująć, a jak za mało, dolać. Piec 15-28 minut, w zależności od wielkości foremek (ja piekłam 25 minut bez termoobiegu). Upieczone serniczki powinny być na wierzchu galaretowate, ale ścięte.Zostawić do wystygnięcia w foremkach. Schłodzić w lodówce, by ich konsystencja nieco stężała i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Można udekorować cukrowymi pisakami.Życzę smacznego!


