ßßß Cookit - przepis na Faworki i róże karnawałowe

Faworki i róże karnawałowe

nazwa

Wykonanie

U mnie na blogu też musiał się znaleźć przepis na faworki. Róże robi się z tego samego ciasta, tylko inaczej wycina, o tym wie każdy. Przepis ze Smakera wypróbowałam już w tamtym roku i jestem zadowolona. Powodzenie udanych faworków zależy głównie od odpowiedniego wyrobienia ciasta, które ubija się wałkiem. Ja to robię z pomocą wypełnionej wodą szklanej butelki przez około pół godziny. Dzięki temu po usmażeniu powierzchnia ciasteczek pokryta jest małymi bąbelkami. Ciasto wałkuję cieniutko i wtedy faworki wychodzą bardzo kruche. Dodatek spirytusu sprawia, że nie chłoną tak bardzo tłuszczu podczas smażenia.
Składniki na ok. 60 sztuk:
2 szklanki mąki (280 g)
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
50 ml spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
1 łyżka białka do sklejenia róż
cukier puder do posypania
dżem do wypełnienia środków róż
szuszona żurawina (opcjonalnie)
Mąkę przesiać na stolnicę. Na środku zrobić dołek. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus. Zagnieść ciasto, a następnie za pomocą wałka ubijać przez około 25-30 minut. Dobrze sprawdza się tutaj również szklana buteka wypełniona wodą. Ciasto jest dobrze ubite, gdy po jego przekrojeniu widać pęcherzyki powietrza. Podzielić na 4 porcje, każdą zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość ok. 1 mm. Pokroić na paski, każdy naciąć na środku i wywinąć, przewlekając jeden koniec przez środek (ja do krojenia użyłam radełka, by brzegi faworków miały karbowany kształt). Odkładać na blat i przykryć ściereczką do momentu smażenia.
Chcąc zrobić różę należy wyciąć z ciasta krążki trzech wielkości i każdy naciąć przy krawędziach w odstępach ok. 1,5 cm. Krążki przykleić jeden na drugim za pomocą białka i mocno docisnąć na środku. Można również wykorzystać foremki w kształcie gwiazdki w trzech rozmiarach.
Faworki smażyć po 4 sztuki jednocześnie w rozgrzanym na średnim ogniu oleju, aż się zezłocą (ok. 30 sekund z każdej strony). Róże i giazdki smażyć kładąc je na olej od strony najmniejszego elementu. Usmażone ciasteczka odkładać na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone posypać cukrem pudrem, a w środek róży/gwiazdki nałożyć odrobinę ulubionego dżemu i jeden owoc suszonej żurawiny.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/faworki-i-roze.html