Wykonanie

U mnie na blogu też musiał się znaleźć przepis na
faworki. Róże robi się z tego samego ciasta, tylko inaczej wycina, o tym wie każdy. Przepis ze Smakera wypróbowałam już w tamtym roku i jestem zadowolona. Powodzenie udanych
faworków zależy głównie od odpowiedniego wyrobienia ciasta, które ubija się wałkiem. Ja to robię z pomocą wypełnionej
wodą szklanej butelki przez około pół godziny. Dzięki temu po usmażeniu powierzchnia
ciasteczek pokryta jest małymi bąbelkami. Ciasto wałkuję cieniutko i wtedy
faworki wychodzą bardzo kruche. Dodatek
spirytusu sprawia, że nie chłoną tak bardzo tłuszczu podczas smażenia.Składniki na ok. 60 sztuk:2 szklanki
mąki (280 g)4
żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18 %50 ml
spirytususzczypta
soliolej do smażenia1 łyżka
białka do sklejenia róż
cukier puder do posypania
dżem do wypełnienia środków róż
szuszona żurawina (opcjonalnie)
Mąkę przesiać na stolnicę. Na środku zrobić dołek. Dodać
żółtka,
śmietanę,
sól oraz
spirytus. Zagnieść ciasto, a następnie za pomocą wałka ubijać przez około 25-30 minut. Dobrze sprawdza się tutaj również szklana buteka wypełniona
wodą. Ciasto jest dobrze ubite, gdy po jego przekrojeniu widać pęcherzyki powietrza. Podzielić na 4 porcje, każdą zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1 godzinę.Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość ok. 1 mm. Pokroić na paski, każdy naciąć na środku i wywinąć, przewlekając jeden koniec przez środek (ja do krojenia użyłam radełka, by brzegi
faworków miały karbowany kształt). Odkładać na blat i przykryć ściereczką do momentu smażenia.Chcąc zrobić różę należy wyciąć z ciasta krążki
trzech wielkości i każdy naciąć przy krawędziach w odstępach ok. 1,5 cm. Krążki przykleić jeden na drugim za pomocą
białka i mocno docisnąć na środku. Można również wykorzystać foremki w kształcie gwiazdki w
trzech rozmiarach.
Faworki smażyć po 4 sztuki jednocześnie w rozgrzanym na średnim ogniu
oleju, aż się zezłocą (ok. 30 sekund z każdej strony). Róże i giazdki smażyć kładąc je na
olej od strony najmniejszego elementu. Usmażone
ciasteczka odkładać na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone posypać
cukrem pudrem, a w środek róży/gwiazdki nałożyć odrobinę ulubionego
dżemu i jeden
owoc suszonej żurawiny.Życzę smacznego!



